INTERNATIONALE POLITIEK

Breekt Argentinië met de zwarte golf?

Image

Het was niet meer dan een soort voorverkiezing, maar de Argentijnse President Macri bijt in het zand. Hij haalde niet meer dan 32,66 % van de stemmen, zijn tegenkandidaat Alberto Fernandez 47,01 %. Stemmen is verplicht in Argentinië.
De echte presidents- en parlementsverkiezingen vinden plaats op 27 oktober. Indien dit resultaat kan herhaald worden, zal de tweede ronde van 24 november zelfs niet nodig zijn!
Alberto Fernandez was eerste minister van de peronist Ernesto Kirchner en na zijn overlijden van zijn vrouw Cristina Fernandez (maar geen familie). Cristina Fernandez is nog steeds vrij populair en er werd algemeen verwacht dat ze opnieuw kandidaat zou zijn. Ze koos er echter voor om slechts de baan van vice-president te willen, wellicht omdat ze dan, indien verkozen, ook de facto voorzitter wordt van de Senaat.
Cristina wordt vervolgd in een tiental corruptiezaken maar geniet als senator van haar onschendbaarheid. De Peronisten hebben nog steeds een meerderheid in de Senaat en zullen daar dus niet zo gauw een eind aan maken.
President Macri is bijzonder onpopulair omdat hij het land opnieuw in een diepe crisis heeft gedompeld. Hij sloot opnieuw aan bij de financiële markten, betaalde miljarden USDollar aan oude schulden af en haalde het IMF weer binnen. Met de onvermijdelijke gevolgen. Het land staat opnieuw aan de rand van de afgrond.
Alberto Fernandez beloofde afstand te nemen van het ‘linkse’ beleid van Cristina, wellicht om de markten gerust te stellen, en meer in het centrum te willen regeren.
Deze voorverkiezing brengt hoop. Misschien kan een groot Latijnsamerikaans land toch even breken met de zwarte golf van de afgelopen jaren. Mar het blijft afwachten.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Argentinië: Texas of Rome?

Het was de tweede grote algemene staking op korte termijn, vorige week in Argentinië. Dat zegt eigenlijk weinig, want bijna dagelijks zijn er grote betogingen en studentenprotesten. Maar goed,…

Print Friendly, PDF & Email

Don’t cry for me …

Don’t cry for me Argentina … telkens wanneer je denkt, erger kan het niet, gebeurt er toch weer iets dat het wél erger maakt. Met een anarchistisch uiterst rechtse…

Print Friendly, PDF & Email

Argentinië: clash en boem, boem

‘Volslagen gek, maar niet idioot’, zo wordt nu gezegd. Het is hard tegen hard in Argentinië. De nog niet zo lang geleden verkozen President Javier Milei werkte eerst met…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×