Breekt Argentinië met de zwarte golf?

Het was niet meer dan een soort voorverkiezing, maar de Argentijnse President Macri bijt in het zand. Hij haalde niet meer dan 32,66 % van de stemmen, zijn tegenkandidaat Alberto Fernandez 47,01 %. Stemmen is verplicht in Argentinië.
De echte presidents- en parlementsverkiezingen vinden plaats op 27 oktober. Indien dit resultaat kan herhaald worden, zal de tweede ronde van 24 november zelfs niet nodig zijn!
Alberto Fernandez was eerste minister van de peronist Ernesto Kirchner en na zijn overlijden van zijn vrouw Cristina Fernandez (maar geen familie). Cristina Fernandez is nog steeds vrij populair en er werd algemeen verwacht dat ze opnieuw kandidaat zou zijn. Ze koos er echter voor om slechts de baan van vice-president te willen, wellicht omdat ze dan, indien verkozen, ook de facto voorzitter wordt van de Senaat.
Cristina wordt vervolgd in een tiental corruptiezaken maar geniet als senator van haar onschendbaarheid. De Peronisten hebben nog steeds een meerderheid in de Senaat en zullen daar dus niet zo gauw een eind aan maken.
President Macri is bijzonder onpopulair omdat hij het land opnieuw in een diepe crisis heeft gedompeld. Hij sloot opnieuw aan bij de financiële markten, betaalde miljarden USDollar aan oude schulden af en haalde het IMF weer binnen. Met de onvermijdelijke gevolgen. Het land staat opnieuw aan de rand van de afgrond.
Alberto Fernandez beloofde afstand te nemen van het ‘linkse’ beleid van Cristina, wellicht om de markten gerust te stellen, en meer in het centrum te willen regeren.
Deze voorverkiezing brengt hoop. Misschien kan een groot Latijnsamerikaans land toch even breken met de zwarte golf van de afgelopen jaren. Mar het blijft afwachten.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 330 Times, 1 Visit today

Tags :
Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

zie ook