INTERNATIONALE POLITIEK

Brede coalitie in Bulgarije

Image

Na acht maanden crisis en drie verkiezingen met wisselende resultaten, slaagt nieuwkomer Kiril Petkov erin een brede coalitie te vormen. Wat de partijen van die coalitie vooral samenhoudt, is de afkeer van ex-premier Boiko Borissov en zijn partij Gerb (EVP). Petkov is de co-leider van “Verandering”, een pas in september opgerichte partij die de verkiezingen van 14 november won.

Petkov slaagt erin vier partijen tot een regeerakkoord te brengen. Naast Verandering is dat een andere nieuwkomer, “Er is zulk een natie” (ITN) van showvedette Salvi Trifonov. Die partij was de grootste in juni, maar viel in november van 24 op minder dan 10 %. Daarnaast doen ook de Socialistische Partij (BSP) en Democratisch Bulgarije mee. Samen hebben die partijen 134 van de 240 zetels.

Na de verkiezingen in april en juni, kon de politieke impasse niet doorbroken worden. Telkens weer slaagde de overwinnaar (in april de Gerb, in juni ITN) er niet in voldoende partners te vinden voor een regeringsmeerderheid.

Corruptie

Petkov, een ondernemer van 41, werd populair door eerder dit jaar als minister in een interimregering concreet corruptiegevallen aan te pakken. De regering Borissov kwam vorig jaar ten val na grote betogingen tegen de corruptie en het cliëntelisme van die regering. Borissov deelde tien jaar lang de lakens uit..

De coalitie rond Petkov wil de corruptie – een van de grote problemen – aanpakken, de sociale zekerheid uitbouwen en het ondernemen bevorderen. Het ambtenarenapparaat zou met 30 % worden ingekrompen. Uitgeweken Bulgaren zouden financieel worden aangemoedigd terug te keren.

De coalitie wil ook betere relaties met Noord-Macedonië. Sofia sprak eerder een veto uit tegen gesprekken tussen de EU en Noord-Macedonië omdat dit land “gebrek aan respect heeft voor zijn Bulgaarse wortels en voor de Bulgaarse gschiedenis”. Bulgaarse nationalisten beschouwen de Macedoniërs als Bulgaren.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Bulgaren (alweer) naar stembus

De Bulgaren zullen op 9 juni niet alleen hun afgevaardigden in het EU- maar ook in het nationaal parlement kunnen kiezen. Hoeveel zullen nog zin hebben om voor de…

Print Friendly, PDF & Email

De rafelrand van de EU: Bulgarije

De oorlog in Oekraine zuigt alle aandacht voor de andere staten langs de Europese Oostgrens weg. Of het moeten Polen en Hongarije zijn, twee notoir eigenzinnige lidstaten van de…

Print Friendly, PDF & Email

Brussel legt Bulgarije kabinet op

Bulgarije heeft na vijf parlementsverkiezingen in twee jaar een nieuwe regering met een parlementaire meerderheid – 132 parlementsleden van de 201 gaven haar het vertrouwen. Een compromis tussen de…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×