11 December 2021

Brede coalitie in Bulgarije

Na acht maanden crisis en drie verkiezingen met wisselende resultaten, slaagt nieuwkomer Kiril Petkov erin een brede coalitie te vormen. Wat de partijen van die coalitie vooral samenhoudt, is de afkeer van ex-premier Boiko Borissov en zijn partij Gerb (EVP). Petkov is de co-leider van “Verandering”, een pas in september opgerichte partij die de verkiezingen van 14 november won.

Petkov slaagt erin vier partijen tot een regeerakkoord te brengen. Naast Verandering is dat een andere nieuwkomer, “Er is zulk een natie” (ITN) van showvedette Salvi Trifonov. Die partij was de grootste in juni, maar viel in november van 24 op minder dan 10 %. Daarnaast doen ook de Socialistische Partij (BSP) en Democratisch Bulgarije mee. Samen hebben die partijen 134 van de 240 zetels.

Na de verkiezingen in april en juni, kon de politieke impasse niet doorbroken worden. Telkens weer slaagde de overwinnaar (in april de Gerb, in juni ITN) er niet in voldoende partners te vinden voor een regeringsmeerderheid.

Corruptie

Petkov, een ondernemer van 41, werd populair door eerder dit jaar als minister in een interimregering concreet corruptiegevallen aan te pakken. De regering Borissov kwam vorig jaar ten val na grote betogingen tegen de corruptie en het cliëntelisme van die regering. Borissov deelde tien jaar lang de lakens uit..

De coalitie rond Petkov wil de corruptie – een van de grote problemen – aanpakken, de sociale zekerheid uitbouwen en het ondernemen bevorderen. Het ambtenarenapparaat zou met 30 % worden ingekrompen. Uitgeweken Bulgaren zouden financieel worden aangemoedigd terug te keren.

De coalitie wil ook betere relaties met Noord-Macedonië. Sofia sprak eerder een veto uit tegen gesprekken tussen de EU en Noord-Macedonië omdat dit land “gebrek aan respect heeft voor zijn Bulgaarse wortels en voor de Bulgaarse gschiedenis”. Bulgaarse nationalisten beschouwen de Macedoniërs als Bulgaren.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 74 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×