Opluchting. De SPD houdt meer dan stand in de Oostduitse deelstaat Brandenburg. Ze wint stemmen en blijft groter dan de uiterst-rechtse AfD. Dat heeft ze onder meer te danken aan de populariteit van deelstaatspremier Dietmar Woidke en aan de afwezigheid van bondskanselier Olaf Scholz. Diens SPD had hem verzocht weg te blijven uit Brandenburg, nochtans zijn eigen regio.
Afd is dus niet zoals gevreesd – zoals begin deze maand in Thüringen – de grootste grworden, al is het nipt. De SPD haalt 30.9 %, een winst van 4,7 %, AfD komt op 29,4, plus 5,9 %. De nieuwe lijst Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) haalt 13,4 %. onder meer ten nadele van Die Linke die van 10,7 op 3 % valt (- 7,7).
Andere verliezers zijn de rechtse CDU, 12,0 % (- 3,6) en vooral de Groenen die met 4,1 % (- 6,7) onder de kiesdrempel zitten en daarmee ook hier uit het deelstaatparlement verdwijnen.
Brandenburg had van 2009 tot 2019 een rood-rode coalitie – SPD en Die linke – en sinds 2019 een zogenaamde Kenya-coalitie van SPD, CDU en Groenen. De winst van SPD weegt niet op tegen het verlies van de partners CDU en Groenen, zodat ook hier, net als in Thüringen en Saksen, mogelijk zal moeten worden onderhandeld met BSW.
Die BSW heeft onder meer campagne gevoerd rond het vredesthema, tegen wapenleveringen aan Oekraïne, voor toenadering tot Rusland door onder meer het opheffen van de sancties die de Duitse economie zwaar treffen. Merkwaardig is dat de lokale SPD daarin deels meestapt, tegen Scholz in.
Brandenburg heeft wel minder van de economische terugslag te merken, het kent zelfs een economische groei. Dat is onder meer het gevolg van belangrijke nieuwe investeringen, waaronder een vestiging van Tesla vier jaar geleden. Toch is blijkens peilingen ook hier het gevoel sterk dat Oostduitsers in de Bondsrepubliek nog altijd tweederangsburgers zijn.