Brand in Bolivia

Amazonië brandt, de wouden in Siberië en Indonesië branden, en in Bolivia heeft president Evo Morales leger en politie naar het oosten gestuurd om ook daar branden te blussen. Sommige milieubewegingen beschuldigen hem er echter van dat hij mee schuld heeft aan die branden.
Morales stuurde 2000 militairen en 450 politiemannen naar de brandhaarden en zette een Boeing Supertanker in om het vuur meester te worden.
Morales had onlangs nog gezegd dat de kleine boeren uit noodzaak brandjes moeten aansteken. De ‘chaqueo’, vuur maken op het land voor de zaaitijd, is een courante praktijk, nodig volgens de boeren om de grond vruchtbaar te houden. Morales had op 9 juli nog een decreet uitgevaardigd om dat toe te staan. Chaqueo, maar dan onder strikte controle, aldus Morales.

Moeder Aarde

Volgens sommige ngo’s,  en volgens Contiocap – een beweging voor de bescherming van de gronden van inheemse boeren, laat Morales veel meer toe dan dat. Op wereldfora heeft hij de mond vol over de verdediging van Moeder Aarde, maar in eigen land bevordert hij de industriële teelt van soja en  andere gewassen, aldus de aanklacht.
Milieubewegingen schatten dat er jaarlijks 350.000 hectare bos en natuurgebieden door landbouw worden ingenomen. Het gaat soms om grootschalige exploitaties, soms om gronden voor boeren die uit het Andesgebied afzakken.
Morales hoopt op 20 oktober herkozen te worden voor een nieuwe ambtstermijn. Hij is president sinds 2005.