INTERNATIONALE POLITIEK

Bont front tegen Orban

Image

De Hongaarse premier Viktor Orban krijgt bij de parlementsverkiezingen in 2022 een front van zes oppositiepartijen tegen zich. Tenminste als dat front standhoudt, want het is een heterogeen gezelschap: van centrumlinks tot het opgesmukte nationalistische Jobbik. Het is de enige manier om Orban en zijn Fidesz van de macht te verdrijven, aldus liberalen en sociaaldemocraten.

Jobbik

Bij deze cioalitie zitten de Sociaaldemocraten, de liberale Democratische Coalitie, het rechts-liberale Momentum, het groene Dialoog en Jobbik (Beweging voor een Beter Hongarije). Deze laatste was zelfs Marine Le Pen en compagnie te sulfureus om ermee samen te gaan. Jobbik kwam meer dan tien jaar geleden vooral in het nieuws met haar stoottroepen die dorpen en wijken van Roma aanvielen, en met zeer grove antisemitische campagnes. Ze haalde bij de parlementsverkiezingen van 2018 nog bij 20 %.

Jobbik doet nu wel al enkele jaren pogingen om zich met een gematigder koers te doen aanvaarden. Partijleiders bieden hun excuses aan voor antisemitische uitspraken en stellen hun partij voor als centrumrechts. Uiterst-rechts, dat is de Fidesz, zeggen zowel Jobbik-leiders als hun partners in de zesvoudige coalitie. Een vroegere partijleider brak met Jobbik en richtte Mi Hazank (Ons Vaderland) op.

Volgens peilingen daalt de populariteit van Fidesz en maakt een verenigde oppositie kans tegen Fidesz, ze zou 4% meer halen dan Orbans partij. De coalitie wil voortbouwen op het elan van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar toen ze won in Boedapest en andere steden. Orban heeft wel de kiesdistricten hertekend en een nieuwe kieswet doen stemmen die Fidesz in de kaart speelt.

Corruptie

De coalitie wil opkomen voor herstel van de persvrijheid, het grondwettelijk hof weer onafhankelijk maken, de grondwet herschrijven.

Haar voornaamste campagnewapen kan strijd tegen corruptie zijn. Vooral de familie en vrienden van Orban hebben fortuin gemaakt met zeer ondoorzichtige contracten rond o.m. door de EU gesubsidieerde projecten. Een chauffagist die klasgenoot was van Orban is nu dankzij zijn goede relaties de rijkste persoon van Hongarije. Orbans vader maakt fortuin als o.m. betonboer voor overheidswerken.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Orbans erg illiberale “democratie”

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft de term “illiberale democratie” niet alleen gepromoot, hij werkt ze uit. Een nieuwe wet ter bescherming van de soevereiniteit, illustreert hoe dat concept…

Print Friendly, PDF & Email

Hongaarse opposities likken diepe wonden

54 – 34. Dat is de samenvatting van de Hongaarse parlementsverkiezingen. Met 54 % voor de reactionaire Fidesz van Viktor Orban, 34,35 % voor de verenigde oppositie rond kandidaat-premier…

Print Friendly, PDF & Email

Orban rekent op verlenging

De Russische agressie tegen Oekraïne bracht de Hongaarse premier Viktor Orban even in verlegenheid. Hij schiet al lang goed op met zijn illiberale geestesgenoot Vladimir Poetin met wie hij…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×