Bont front tegen Orban

De Hongaarse premier Viktor Orban krijgt bij de parlementsverkiezingen in 2022 een front van zes oppositiepartijen tegen zich. Tenminste als dat front standhoudt, want het is een heterogeen gezelschap: van centrumlinks tot het opgesmukte nationalistische Jobbik. Het is de enige manier om Orban en zijn Fidesz van de macht te verdrijven, aldus liberalen en sociaaldemocraten.

Jobbik

Bij deze cioalitie zitten de Sociaaldemocraten, de liberale Democratische Coalitie, het rechts-liberale Momentum, het groene Dialoog en Jobbik (Beweging voor een Beter Hongarije). Deze laatste was zelfs Marine Le Pen en compagnie te sulfureus om ermee samen te gaan. Jobbik kwam meer dan tien jaar geleden vooral in het nieuws met haar stoottroepen die dorpen en wijken van Roma aanvielen, en met zeer grove antisemitische campagnes. Ze haalde bij de parlementsverkiezingen van 2018 nog bij 20 %.

Jobbik doet nu wel al enkele jaren pogingen om zich met een gematigder koers te doen aanvaarden. Partijleiders bieden hun excuses aan voor antisemitische uitspraken en stellen hun partij voor als centrumrechts. Uiterst-rechts, dat is de Fidesz, zeggen zowel Jobbik-leiders als hun partners in de zesvoudige coalitie. Een vroegere partijleider brak met Jobbik en richtte Mi Hazank (Ons Vaderland) op.

Volgens peilingen daalt de populariteit van Fidesz en maakt een verenigde oppositie kans tegen Fidesz, ze zou 4% meer halen dan Orbans partij. De coalitie wil voortbouwen op het elan van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar toen ze won in Boedapest en andere steden. Orban heeft wel de kiesdistricten hertekend en een nieuwe kieswet doen stemmen die Fidesz in de kaart speelt.

Corruptie

De coalitie wil opkomen voor herstel van de persvrijheid, het grondwettelijk hof weer onafhankelijk maken, de grondwet herschrijven.

Haar voornaamste campagnewapen kan strijd tegen corruptie zijn. Vooral de familie en vrienden van Orban hebben fortuin gemaakt met zeer ondoorzichtige contracten rond o.m. door de EU gesubsidieerde projecten. Een chauffagist die klasgenoot was van Orban is nu dankzij zijn goede relaties de rijkste persoon van Hongarije. Orbans vader maakt fortuin als o.m. betonboer voor overheidswerken.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 493 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook