Bolsonaro in nauwe schoentjes

Hij is niet gearresteerd, in tegenstelling tot enkele van zijn medestanders, maar hij moest wel zijn paspoort inleveren en kreeg verbod om contacten te hebben met zijn volgelingen.

Kortom, er is een grootschalig onderzoek begonnen naar de gebeurtenissen van ná de laatste Presidentsverkiezingen in Brazilië en de vermoedelijke poging tot staatsgreep.

De plannen die nu werden bekend gemaakt en het resultaat zijn van tientallen huiszoekingen tonen aan dat het de bedoeling was om de verkiezing van Lula da Silva ongeldig te laten verklaren en een rechter van het Hooggerechtshof aan te houden. Het was een samenzwering van militairen, ex-ministers en hoge ambtenaren. Bolsonaro zou op de hoogte zijn geweest.

Op de zetel van Partido Liberal, de partij van Bolsonaro, werd de tekst gevonden van een redevoering voor het uitroepen van een ‘staat van beleg’.

Zoals men weet had Bolsonaro een jaar lang vóór de verkiezingen overal het vertrouwen in de goede afloop ervan in twijfel getrokken. Hij werd trouwens al veroordeeld en is tot 2030 onverkiesbaar, wegens het ondermijnen van het kiessysteem.

Dit is één belangrijke stap in het onderzoek waarvan het resultaat moet worden afgewacht.

Wel kan het gevolgen hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen van de herfst 2024 waarvoor de voorbereidingen en de allianties nu in de maak zijn. Mocht de Liberale Partij worden uitgesloten, dan verandert het hele scenario.

Bolsonaro’s medestanders hebben al de hulp ingeroepen van hun internationale vrienden, zoals Trump en Viktor Orban. Mevrouw Bolsonaro is meteen naar de V.S. vertrokken.

Toch is niemand er gerust op. Ex-vice-President Hamilton Mour~ao riep het leger op om kalm te blijven.

Ook bij de PT van huidig President Lula maakt men zich zorgen. Té veel aandacht voor dit onderzoek wordt – net als in de V.S. met Donald Trump – vertaald in de overtuiging dat dit een politieke vervolging is. Brazilië blijft tot vandaag erg gepolariseerd.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 68 times, 1 visit(s) today
Over Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

Zie ook

×