INTERNATIONALE POLITIEK

Bolsonaro in nauwe schoentjes

Image

Hij is niet gearresteerd, in tegenstelling tot enkele van zijn medestanders, maar hij moest wel zijn paspoort inleveren en kreeg verbod om contacten te hebben met zijn volgelingen.

Kortom, er is een grootschalig onderzoek begonnen naar de gebeurtenissen van ná de laatste Presidentsverkiezingen in Brazilië en de vermoedelijke poging tot staatsgreep.

De plannen die nu werden bekend gemaakt en het resultaat zijn van tientallen huiszoekingen tonen aan dat het de bedoeling was om de verkiezing van Lula da Silva ongeldig te laten verklaren en een rechter van het Hooggerechtshof aan te houden. Het was een samenzwering van militairen, ex-ministers en hoge ambtenaren. Bolsonaro zou op de hoogte zijn geweest.

Op de zetel van Partido Liberal, de partij van Bolsonaro, werd de tekst gevonden van een redevoering voor het uitroepen van een ‘staat van beleg’.

Zoals men weet had Bolsonaro een jaar lang vóór de verkiezingen overal het vertrouwen in de goede afloop ervan in twijfel getrokken. Hij werd trouwens al veroordeeld en is tot 2030 onverkiesbaar, wegens het ondermijnen van het kiessysteem.

Dit is één belangrijke stap in het onderzoek waarvan het resultaat moet worden afgewacht.

Wel kan het gevolgen hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen van de herfst 2024 waarvoor de voorbereidingen en de allianties nu in de maak zijn. Mocht de Liberale Partij worden uitgesloten, dan verandert het hele scenario.

Bolsonaro’s medestanders hebben al de hulp ingeroepen van hun internationale vrienden, zoals Trump en Viktor Orban. Mevrouw Bolsonaro is meteen naar de V.S. vertrokken.

Toch is niemand er gerust op. Ex-vice-President Hamilton Mour~ao riep het leger op om kalm te blijven.

Ook bij de PT van huidig President Lula maakt men zich zorgen. Té veel aandacht voor dit onderzoek wordt – net als in de V.S. met Donald Trump – vertaald in de overtuiging dat dit een politieke vervolging is. Brazilië blijft tot vandaag erg gepolariseerd.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

De archieven van ‘operatie Cóndor’

Tijdens het Paasweek-end is in Asunción, Paraguay, Martín Almada overleden. Hij was advocaat, pedagoog en mensenrechtenactivist. Martín Almada was de man die verbeten is gaan zoeken naar de archieven…

Print Friendly, PDF & Email

Venezuela : Verkiezingen, maar met wie ?

Het werd deze week bekend gemaakt. Op 28 juli, geboortedag van Hugo Chavez, houdt Venezuela Presidentsverkiezingen. Kandidaten kunnen zich melden tussen 21 en 25 maart, de campagne zal 21…

Print Friendly, PDF & Email

Argentinië: clash en boem, boem

‘Volslagen gek, maar niet idioot’, zo wordt nu gezegd. Het is hard tegen hard in Argentinië. De nog niet zo lang geleden verkozen President Javier Milei werkte eerst met…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×