Bolsonaro, fascist en/of crimineel?

‘Het is niet meer dan een griepje’ zei de Braziliaanse President bij het begin van de coronacrisis. Dat viel erg tegen, want de besmettingen in het grootste land van Latijns Amerika rezen de pan uit. Wie herinnert zich niet de beelden van de vele lijkkisten in Manaus, een stad in het Amazonegebied waar de overheidsdiensten totaal machteloos moesten toekijken hoe alles mis liep.

‘Ik kan helemaal niets doen’, zegt hij vandaag, nu de ziekenhuizen volkomen overbelast zijn en er bovendien een tekort aan zuurstof is. Premature babies moesten in allerijl worden overgevlogen naar andere steden. Venezuela, een buurland dat het toch al niet breed heeft, leverde zuurstofflessen én stuurde een honderdtal dokters naar Brazilië.

Men dacht in Manaus dat er zoveel besmettingen waren dat de groepsimmuniteit niet kon uitblijven. Ook dat pakte anders uit. We hebben dringend vaccins nodig, roepen de dokters. Ja maar, zegt Bolsonaro, dat is toch wel ingrijpen in het privéleven van mensen … er liggen zes miljoen doses te wachten in Brazilië, er is géén plan om met de vaccinaties te beginnen …

Een tweet van Bolsonaro waarin hij stelt dat je met antimalariamiddelen het virus kan bestrijden, werd door Twitter als bedrieglijk bestempeld. De afgelopen week zijn er dagelijks meer dan duizend coronadoden gevallen. In totaal hebben al 210.000 mensen het leven verloren. Verschillende oppositiepartijen vragen de afzetting van de President. Misschien dat met het aftreden van Trump ook meerderheidspartijen hun standpunt zullen herzien.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 555 Times, 1 Visit today

Tags :
Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

zie ook