Bolivia: ex-President in de gevangenis

Zaterdag 13 maart werd Jeanine Anez, ex-President van Bolivia na de staatsgreep tegen Evo Morales, vroeg uit bed gehaald: er is een aanhoudingsmandaat uitgevaardigd tegen haar en vijf van haar ex-ministers.

Twee van deze ministers zijn veiligheidshalve al eerder naar het buitenland vertrokken, men vermoedt de Verenigde Staten.

De beschuldigingen zijn daden van terrorisme, opruiing en samenzwering.

De kritiek van de oppositie was voorspelbaar: dit zijn politieke vervolgingen die eigen zijn aan een dictatuur.

Ook een aantal militaire leiders en politiechefs worden vervolgd. Verbazend is wel dat de permanente Assemblee voor de Mensenrechten in Bolivia (APDHB) haar steun uitsprak voor deze leiders. Zij zouden het volk hebben verdedigd, aldus voorzitter Ampara Carvajal. Deze vrouw wordt op handen gedragen door internationale NGO’s… Het is moeilijk te begrijpen voor wie zich de misdaden van Sacaba en Senkata herinnert, waar meer dan twintig mensen het leven lieten.

Na de lokale verkiezingen van vorige week, waardoor een aantal steden in handen van uitgesproken fascisten zijn gekomen, ziet het er naar uit dat de regering van Luis Arce nog voor een moeilijke tijd staat. De economische beslissingen van de coup-regering en de COVID-crisis zullen niet helpen.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 505 Times, 1 Visit today

Tags :
Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

zie ook