INTERNATIONALE POLITIEK

Boerenprotesten tegen Oekraïens graan

Image

Nadat boze Poolse boeren versperringen hadden opgeworpen tegen de invoer van graan uit Oekraïne, beloofde de nieuwe minister van Landbouw, Robert Telus, maatregelen. Ook in Bulgarije protesteren boeren tegen al dat Oekraïens graan dat de prijzen doet tuimelen. Minderwaardige kwaliteit, aldus de Poolse boeren die regeringskringen ervan beschuldigen daar veel geld aan te verdienen.

Een EU-belofte om Oekraïens graan naar het Midden Oosten en Afrika uit te voeren, wordt maar deels nageleefd. Veel van dat graan komt blijft in de EU – vooral Polen, Slovakije, Roemenië en Bulgarije. Die toevloed doet de prijzen gevoelig dalen, wat hard aankomt voor de boeren van die landen .

De Poolse minister belooft nu ‘kwaliteitscontroles’ van het Oekraïense graan. Hij kwam in het parlement zwaar onder vuur te leggen. Handelaars die goede banden hebben met de regerende PiS, verdienen grof geld door dat niet op kwaliteit gecontroleerde Oekraïnese graan goedkoop in Polen zelf te verkopen. Volgens de Poolse boerenunie Agrounia gaat het om minderwaardig graan voor industriële doeleinden.

“Oplossing”

De EU had voor die graantransit de tarieven voor Oekraïens graan fors verlaagd. Verscheidene landen uit Centraal-Europa en Balkan vragen nu daar een einde aan te maken. Volgens Agrounia wist minister Telus niet eens te vertellen of de brief waarin dat wordt gevraagd, naar Brussel is gestuurd.

Dat graanprobleem kwam vorige week in Warschau ook ter sprake bij het bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Nadien werd gezegd dat er een oplossing was gevonden, maar niet dewelke. Bij aankomst van Zelensky trad de Poolse minister van Landbouw Henryk Kowalczyk af.

Poolse boeren blijven intussen actie voeren. Ze probeerden woensdag de spoorlijn aan de grens met Oekraïne te blokkeren, maar de politie belette dat. In Polen voeren de boeren al maanden actie tegen het stockeren en verkopen van Oekraïens gaan dat normaal via de Baltische havens naar Afrika zou gaan, maar in Polen blijft plakken

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Polens gemengde gevoelens voor Oekraïne

Hebben de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en zijn Poolse gastheren het deze week uitsluitend gehad over verdere militaire hulp van Polen aan Oekraïne? Dat zal zeker de hoofdmoot zijn…

Print Friendly, PDF & Email

Polen als kompas van “nieuw” Europa

Duitsland en Frankrijk als centrale as van de Europese Unie (EU), zoals ten tijde van Merkel-Macron, is verleden tijd. Dat vinden althans de Europees-Atlantische kringen die oordelen dat Berlijn…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×