Blasfemie hysterie

In Pakistan zijn al sinds woensdag talrijke scholen gesloten en zijn de ziekenhuizen in alarmtoestand met het oog op uitbarstingen van geweld. De aanleiding: het Hooggerechtshof heeft Asia Bibi vrijgesproken van de beschuldiging van godslastering – blasfemie. Het Hof beval haar onmiddellijke vrijlating negen jaar nadat ze ter dood was veroordeeld.
Uiterst-rechts, aangevoerd door de moslimextremist Khadim Rizvi en diens Tehreek-e-Labaik Pakistan TLP), eist de executie van deze vrouw en dreigt de rechters van het Hooggerechtshof te vermoorden.  Dat is geen loos dreigement: twee politici die het voor de vrouw opnamen, werden in 2009 vermoord.
Het is een belangrijke test voor de nieuwe premier Imran Khan die tijdens de campagne voor de parlementsverkiezingen flirtte met moslimextremisten. Vorig jaar bekwam diezelfde TLP het ontslag van de minister van Justitie.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 268 Times, 1 Visit today

Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.