Biden wil New Start verlengen

De net ingezworen VS-president Joe Biden laat er geen gras over groeien. Vanaf dag 1 vaardigde hij een reeks maatregelen uit die komaf moeten maken met een aantal erfenissen van het Trump-tijdperk. De VS zal terugkeren naar het Parijse Klimaatakkoord en de Wereldhandelsorganisatie. Hij maakt ook een einde aan het reisverbod van een aantal landen met een moslimbevolking.

Volgens bronnen rond het Witte Huis zou Biden ook het New START (Strategic Arms Reduction Treaty) verlengen met 5 jaar. Dat verdrag beperkt het aantal strategische kernkoppen van de VS en Rusland tot 1550 elk. Een beslissing is dringend omdat het Verdrag op 5 februari verloopt.

Maandenlange onderhandelingen tussen de regering Trump en Moskou liepen op niets uit. Rusland heeft onmiddellijk laten weten dat het zich achter een verlenging van het New START-verdrag schaart en zo’n beslissing van de VS zou verwelkomen.

Als New Start verlengd wordt, kan dat een betekenisvolle stap zijn naar ontspanning tussen beide grootmachten.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 500 Times, 1 Visit today

Tags :
Ludo De Brabander

Ludo De Brabander is redactielid en medeoprichter van Uitpers. Hij is tevens woordvoerder van Vrede vzw. De meeste van zijn geschreven bijdrages gaan over militarisme en conflict (NAVO, bewapening, wapenhandel, militaire interventies,...) en de regio van het Midden-Oosten. Hij is auteur of co-auteur van 'Als de NAVO de passie preekt' (EPO, 2009) en auteur van 'Oorlog zonder Grenzen' (EPO, 2016), 'Het Koerdisch Utopia' (EPO, 2018), 'Weg van Oorlog. Over militarisme en antimilitarisme' (EPO, 2019), 'Voordat de bom valt' (2022) en 'Oorlogskoorts' (2022).

zie ook