Biden vs Xi

Joe Biden, president van de VS, heeft een gesprek gevoerd met zijn Chinese collega Xi Jinping. Hij heeft daarin onder meer zijn ongenoegen geuit over de Chinese aanpak van Honkongse opposanten en over de toestand in Xinjiang. Xi heeft hem beleefd geantwoord dat het zijn zaken niet zijn.

China’s beleid in Hongkong en Xinjiang is inderdaad te veroordelen. Maar is Biden wel goed geplaatst om daarmee af te komen in een gesprek over wederzijdse relaties?

Universeel

Hoe zou Biden reageren als X i hem zou wijzen op enkele toestanden in de VS. Bij voorbeeld dat daar tienduizenden kinderen van hun familie zijn gescheiden. Dat de toestand in de gevangenissen een inbreuk op de mensenrechten is. Dat een belangrijk deel van politie en justitie erg racistisch is. Dat massa’s studenten onder de schulden worden bedolven om te kunnen studeren. Waarom werpt u zich dan op als de universele verdediger van mensenrechten.

Biden zou daarop kunnen antwoorden “dat zijn uw zaken niet”. Xi zou kunnen aanvullen dat de VS buiten eigen land optreden. Dat ze in een soeverein land als Cuba een strafkamp hebben. Dat ze dat land al 60 jaar aan een onmenselijk embargo onderwerpen. Dat ze wereldwijd volkomen eenzijdige sancties opleggen om hun wil op te dringen, niet alleen aan China, Iran, Venezuela, ook Europa – zie maar naar de pijpleiding Nordstream2.

Xi houdt zich echter strak aan “de niet-inmenging” in binnenlandse aangelegenheden.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 464 Times, 1 Visit today

Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.