INTERNATIONALE POLITIEK

Biden, LNG en Pennsylvania

Image

Wie Pennsylvania denkt, denkt steenkool. Of beter: dacht. Pennsylvania is na Texas de tweede producent in de VS van LNG, vloeibaar aardgas. De pauze die de Amerikaanse president Joe Biden heeft ingelast voor de export van LNG zorgt er dan ook voor enige beroering.

Dat trekt dan weer de aandacht, want Pennsylvania is een van die swing states die de komende presidentsverkiezingen zullen beslissen. Ik herinner me nog levendig hoe ik de vorige verkiezingen aan CNN gekluisterd was wachtend op de uitslag. Biden won er met een verschil van 80.555 stemmen, 1,2 procent. In de staat verdienen 72.000 mensen hun boterham in de aardgasindustrie.

LNG-pauze

In januari besliste Joe Biden voorlopig geen nieuwe vergunningen meer af te leveren voor de export van LNG. Zowat tien projecten in de VS werden zo geblokkeerd. De industrie was boos, milieuactivisten juichten.

Toch lijkt deze beslissing eerder symbolisch. Bestaande projecten die reeds een vergunning hadden gaan gewoon door. De export van LNG is sinds 2018 verdrievoudigd, en zal sowieso tegen 2030 nog eens verdubbelen. Sinds fracking, de techniek waarmee schalieolie en schaliegas uit gesteenten wordt gehaald, een hoge vlucht nam, zijn de VS opnieuw een energie-supermacht geworden. De VS zijn nu de grootste exporteur ter wereld van aardgas. Daarmee houden ze bijvoorbeeld de EU stevig in hun greep.

LNG is erg slecht voor het leefmilieu. Bij de productie komt veel methaan vrij, een sterk broeikasgas. Bovendien gaat het gepaard met vervuiling, bijvoorbeeld van drinkwater. Armere gemeenschappen aan de Delawarerivier zijn dan ook blij dat daar geplande projecten niet doorgaan. Maar het is niet zeker dat deze mensen gaan stemmen, en kiezers, daar draait het om.

Maar Biden heeft nog een ander motief. Door de export af te remmen hoopt hij de binnenlandse prijzen af te remmen. Volgens heel wat commentatoren kan Biden weliswaar een aantal economische pluimen op zijn hoed steken, maar zien de kiezers vooral de prijzen die alsmaar blijven stijgen voor van alles en nog wat, bijvoorbeeld aan de pomp.

Swing state

Gaat deze stop op nieuwe vergunningen Biden de staat en dus het presidentschap kosten? Hoe veel jonge kiezers bekommerd om het klimaat wint hij, en hoeveel mensen bekommerd om hun boterham verliest hij? Allerlei pundits hebben er een mening over. We een beetje verder kijkt dan zijn of haar klimaatneus lang is vindt vooral de keuze raar.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Trump en abortus

Na een aantal gerechtelijke uitspraken is abortus weer een belangrijk thema in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dit komt Trump niet goed uit. Het Amerikaanse Hooggerechtshof, door toenmalig president Donald Trump…

Print Friendly, PDF & Email

Green Deal pakt wooncrisis aan

Verkiezingen VS Geleidelijk aan verschuift de wooncrisis naar het centrum van het debat in de VS, in de aanloop naar de komende presidentsverkiezingen. De prijzen van koopwoningen en de…

Print Friendly, PDF & Email

Joe Biden is best kwetsbaar

VS-president Joe Biden sprak afgelopen donderdag zijn State of the Union (SOTU) uit voor het verzamelde Congres. Het was een gelegenheid om de slechte peilingen wat op te krikken.…

Print Friendly, PDF & Email
STANDPUNT VAN DE REDACTIE : Gaza, nu eindelijk sancties?

You May Also Like

×