Biden breekt Jemen belofte

VS-president Joe Biden beloofde inspanningen om een einde te maken aan de oorlog in Jemen. Hij beloofde ook elke hulp te weigeren aande “offensieve operaties” van de Saoedi’s in Jemen. Maar nu wil hij voor minstens 650 miljoen dollar wapens aan de Saoedi’s leveren. Het Witte Huis noemt die wapens “defensief”.

In Jemen, waar de oorlog al zes jaar duurt en waarbij minstens 130.000 mensen zijn omgekomen, wordt de jongste dagen weer hard gevochten. De Houthi’s meldden dit weekend verscheidene drone aanvallen te hebben uitgevoerd op steden en olie-installaties in Saoedi-Arabië.

In het VS-Congres is er wel verzet tegen de wapenverkoop aan de Saoedi’s. In de Senaat steunt Bernie Sanders (onafhankelijk Democraat) een motie van de Republikeinse senator Rand Paul om die levering te beletten. Het Witte Huis noemt de te leveren wapens nu echter “defensief”. Het gaat onder meer om luchtdoelraketten en installaties voor raketlanceringen.

“Signaal”

Senator Paul vindt dat Washington nu eindelijk een signaal moet geven dat het de door de Saoedi’s geleide oorlog in Jemen niet steunt, temeer omdat die oorlog een enorme humanitaire crisis veroorzaakt. De VS steunden vanaf 2015 actief de oorlog van de coalitie van Saoedi’s en Verenigde Arabische Emiraten. Deze laatste houden zich nu op de achtergrond.

In het Huis van Afgevaardigden heeft de Democrate Ilhan Omar eerder al een gelijkaardige resolutie ingediend om die verkoop tegen te houden. Zij vindt het bovendien ongehoord een regime te steunen dat zijn critici opsluit en vermoordt en moderne slavernij helpt in stand houden. Met moord verwijst ze onder meer naar de moord drie jaar geleden op de dissidente journalist Jamal Khashoggi, iets wat in het VS-Congres voor veel beroering zorgde.

Lobby’s

De kans dat de wapenleveringen worden geblokkeerd, is echter klein. Zowel de zeer invloedrijke Saoedische als de Israëlische lobby’s laten niets onverlet om te beklemtonen dat stopzetting van die leveringen een zege zou zijn voor Iran, dat de Houthi’s steunt.
.
Op het terrein voeren de Houthi’s een offensief voor de verovering van Marib, een van de weinige steden nog in handen van de door de Saoedi’s gesteunde regering. Vorige week trokken de regeringstroepen zich terug uit de fel bevochten havenstad Hodeidah, waarna de Houthi’s de stad binnentrokken.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 40 times, 1 visit(s) today
Over Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Zie ook

×