Berlusconi herrijst

Silvio Berlusconi geeft niet op. De Italiaanse ex-premier (1994, 2001-2006, 2008-2011) haalt in volle covid-pandemie het nieuws met zijn voorstel om met de regering Conte 2 samen te werken. Hij wil met zijn Forza Italia niet in de regeringsmeerderheid stappen, maar veeleer in een “presidentiële meerderheid”. Zijn uiterst-rechtse partners in de rechtse coalitie zijn niet tevreden.

Hij wil in deze crisistijd het land dienen, zegt Berlusconi, de zakenman die in 1994 in de politiek stapte om zijn persoonlijke belangen te vrijwaren. Hij wil het land dienen door met de regering van Vijfsterrenbeweging (M5S), de Democratische Partij (PD), Viva Italia van ex-premier Renzi en de linkse Leu te praten over parlementaire steun aan de begroting.

Forza Italia (FI, lid van EVP) zit wel in een rechtse coalitie met de uiterst-rechtse Lega van Matteo Salvini en de neofascische Fratelli d’Italia van Giorgia Meloni. FI zit daar wel in de rol van kleintje, volgens de jongste peiling 6,4 %. In 2018 haalde FI nog 17 %, de Lega 14, nu peilt de Lega rond 25, al laat die wel pluimen aan de Fratelli, rond 16 %.

“Landsbelang”

Er is geen sprake van intrede in de regering, voor Vijfsterren is Berlusconi trouwens de baarlijke duivel. Hij wil gewoon steun verlenen in het parlement waar Salvini zopas wel 3 Kamerleden van FI heeft weg gesnoept, wat een ongebruikelijke stap is onder partners. Berlusconi is ook boos omdat die partners in het parlement het voorstel “salva Mediaset” afwezen waarmee de regering de overname van Berlusconi’s mediarijk door het Franse Vivendi wil tegenhouden.

Maar Berlusconi beklemtoont dat hij trouw blijft aan de alliantie, hij heeft die nodig voor de lokale verkiezingen van volgende lente, op eigen houtje zou hij nog weinig gekozenen halen.

Wat bezielt Berlusconi (84)? De zakenkrant Il Sole 24 Ore spreekt van een “presidentiële meerderheid” waar hij wil instappen. Vooreerst zegt Berlusconi dat hij gevolg geeft aan de oproep van president Sergio Matterella tot samenwerking om de crisis aan te pakken. Over een goed jaar kiest (of herverkiest) het parlement een nieuw staatshoofd en Berlusconi zou dan een “Europese meerderheid” willen, zonder zijn huidige “soevereinistische” bondgenoten.

Of Berlusconi misschien zelf kandidaat wil zijn? Hij zegt niet aan politieke spelletjes te doen, alleen het landsbelang telt – en dat valt in zijn ogen samen met zijn belang.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 12 times, 1 visit(s) today
Over Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Zie ook

×