INTERNATIONALE POLITIEK

Berlusconi herrijst

Image

Silvio Berlusconi geeft niet op. De Italiaanse ex-premier (1994, 2001-2006, 2008-2011) haalt in volle covid-pandemie het nieuws met zijn voorstel om met de regering Conte 2 samen te werken. Hij wil met zijn Forza Italia niet in de regeringsmeerderheid stappen, maar veeleer in een “presidentiële meerderheid”. Zijn uiterst-rechtse partners in de rechtse coalitie zijn niet tevreden.

Hij wil in deze crisistijd het land dienen, zegt Berlusconi, de zakenman die in 1994 in de politiek stapte om zijn persoonlijke belangen te vrijwaren. Hij wil het land dienen door met de regering van Vijfsterrenbeweging (M5S), de Democratische Partij (PD), Viva Italia van ex-premier Renzi en de linkse Leu te praten over parlementaire steun aan de begroting.

Forza Italia (FI, lid van EVP) zit wel in een rechtse coalitie met de uiterst-rechtse Lega van Matteo Salvini en de neofascische Fratelli d’Italia van Giorgia Meloni. FI zit daar wel in de rol van kleintje, volgens de jongste peiling 6,4 %. In 2018 haalde FI nog 17 %, de Lega 14, nu peilt de Lega rond 25, al laat die wel pluimen aan de Fratelli, rond 16 %.

“Landsbelang”

Er is geen sprake van intrede in de regering, voor Vijfsterren is Berlusconi trouwens de baarlijke duivel. Hij wil gewoon steun verlenen in het parlement waar Salvini zopas wel 3 Kamerleden van FI heeft weg gesnoept, wat een ongebruikelijke stap is onder partners. Berlusconi is ook boos omdat die partners in het parlement het voorstel “salva Mediaset” afwezen waarmee de regering de overname van Berlusconi’s mediarijk door het Franse Vivendi wil tegenhouden.

Maar Berlusconi beklemtoont dat hij trouw blijft aan de alliantie, hij heeft die nodig voor de lokale verkiezingen van volgende lente, op eigen houtje zou hij nog weinig gekozenen halen.

Wat bezielt Berlusconi (84)? De zakenkrant Il Sole 24 Ore spreekt van een “presidentiële meerderheid” waar hij wil instappen. Vooreerst zegt Berlusconi dat hij gevolg geeft aan de oproep van president Sergio Matterella tot samenwerking om de crisis aan te pakken. Over een goed jaar kiest (of herverkiest) het parlement een nieuw staatshoofd en Berlusconi zou dan een “Europese meerderheid” willen, zonder zijn huidige “soevereinistische” bondgenoten.

Of Berlusconi misschien zelf kandidaat wil zijn? Hij zegt niet aan politieke spelletjes te doen, alleen het landsbelang telt – en dat valt in zijn ogen samen met zijn belang.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Silvio en Donald

VRT-commentaar ligt zwaar op de maag Silvio Berlusconi is overleden zonder één dag in de gevangenis te hebben doorgebracht. Er waren nochtans talrijke gegronde redenen om hem jarenlang op…

Print Friendly, PDF & Email

Berlusconi had veel aan links te danken

Silvio Berlusconi krijgt in de Duomo van Milaan een staatsbegrafenis. Een pure schande. Rosi Bindi, ooit voorzitster van de parlementaire Anti-Maffia Commissie waar ze goed werd leverde, vindt een…

Print Friendly, PDF & Email

Berlusconi baande de weg voor uiterst-rechts

Met de hulp van de EVP Silvio Berlusconi was in 1993 een superrijke Italiaanse zakenman, badend in het geld en in een geurtje van corruptie en vriendendiensten,. Zijn vele…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×