INTERNATIONALE POLITIEK

Berlijn kantelt, met tegenzin

Image

Er waren in de Berlijnse gemeenteraad drie stemronden nodig om Kai Wegner, CDU, tot burgemeester te kiezen. De nieuwe coalitiepartners – de rechtse CDU en de sociaaldemocratische SPD – hebben nochtans een volstrekte meerderheid. Maar bij de SPD is er fel verzet tegen het wisselen van partners: tot nog toe was er een linkse coalitie van SPD, Groenen en Die Linke, met Franziska Giffey (SPD) als burgemeester.

De linkse partijen deden het op 12 februari niet goed in de vervroegde verkiezingen.. De SPD viel op 18,4 % (- 3) , terwijl de CDU met 10 % steeg naar 28,2 % en daarmee de grootste werd. De CDU had fel campagne gevoerd rond het thema veiligheid en wierp zich ook op als strijdlustige verdedigster van de automobilisten tegen de plannen om auto’s zoveel mogelijk uit de stad te weren.

De SPD bleef slechts met 53 stemmen verschil voor op de Groenen (18,4, – 0,5) , die nummer één zijn in het centrum van de stad. Die Linke verloor 1,9% en zakte naar 12,2%. De liberale FDP zakte onder de kiesdrempel en het uiterst-rechtse AfD steeg naar 9,1 (+1).

Verzet

Een linkse coalitie bleef nog mogelijk, maar de SPD-leiding zag dat niet meer zitten. Bij de SPD wordt ook al gerekend met het oog op de nationale verkiezingen volgend jaar. De CDU doet het goed in de peilingen en als de zakkende SPD (20% in de peilingen tegen 25,7 bij de jongste verkiezingen) nog wil meeregeren, zal dat wellicht weer met de CDU zijn.

Maar de keuze voor een Berlijnse coalitie met de CDU, botste bij de Berlijnse SPD op felle weerstand. Het akkoord werd door de leden slechts nipt goedgekeurd.

Dat zette zich door in de raad. CDU en SPD hebben samen 86 raadsleden. In de eerste ronde haalde Wegner echter slechts 71 stemmen, in de tweede 79, terwijl er 80 nodig waren. In de derde ronde kreeg Wegner er eindelijk 86; de AfD zegde voor hem te hebben gestemd.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Auto uit de stad?

Franse LEZ afgeremd uit vrees voor nieuwe ‘gilets jaunes’ Uit schrik voor nieuwe ‘gilets jaunes’ zijn de grote Franse steden, op Parijs en Lyon na, vrijgesteld van uitbreiding van…

Print Friendly, PDF & Email

De auto in de stembus

In het Franse Lyon heeft de groene meerderheid van de agglomeratie het weren van dieselwagens uit een grote zone, met twee jaar uitgesteld. Vrees voor de kiezer. In Berlijn…

Print Friendly, PDF & Email

Franse Lage Emissiezones: “Asociaal”

In dertien Franse agglomeraties zijn er ZFE (Zones à faibles émissions, Lage Emissiezones, LEZ) ingesteld. De regering plant er nog meer: in 2025 moeten alle steden van minstens 150.000…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×