INTERNATIONALE POLITIEK

Bella ciao weer verzetslied

Image

In Pistoia, Toscane, maakte don Biancalani, een priester enkele dagen geleden ophef toen hij in zijn kerk samen met de aanwezigen uit volle borst ‘Bella ciao’ zong. Dat hij dit precies nu deed, was een erg politieke daad, want Bella ciao is nu weer een verzetslied. Deze keer tegen de Lega van Matteo Salvindi.
Ze zingen het bijna dagelijks met vele duizenden op de bijeenkomsten van ‘le sardine’, de sardines. Salvini, leider van de uiterst-rechtse Lega, kan het allicht niet meer horen. Zijn Lega diende dan ook protest in tegen don Biancalani.
Vermoedelijk was dat lied oorspronkelijk een ‘canto di lavoro’ dat bij de rijstoogst in de Povlakte werd gezongen. In 1943 werd dat hét lied werd van de partizanen tegen de fascisten.

Antwerpen

Nu zongen ze het onlangs in Bologna met 12.000 tegen de komst van Salvini. Nadien volgden veel andere steden, en maandag 2 december zal het ook te horen zijn in Antwerpen. Want daar reageren de sardines ook op de komst van Salvini, gast van het Vlaams Belang.
Bella ciao, vorig jaar een zomerhit in gans Europa, kwam bij de nationale feestdag op 25 april in Italië ook in het nieuws als een splijtzwam tussen de toen regerende Lega en de Vijfsterrenbeweging.
De Vijfsterren vierden mee het feest van de bevrijding en zongen Bella ciao, Salvini en co deden niet mee. Bella ciao herinnert immers al te veel aan de strijd van de verzetslui tegen de fascisten.
Nu beleeft Bella ciao dus zijn zoveelste revival, opnieuw als een volkslied tegen uiterst-rechts. Dat is niet alleen de Lega maar ook de Fratelli d’Italia, de politieke erfgenamen van Mussolini.

BELLA CIAO

Mi son alzato
O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao
Una mattina mi son alzato
E ho trovato l’invasor
O partigiano, portami via
O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao
O partigiano, portami via
Ché mi sento di morir
O partigiano
Morir
Ciao, ciao
Morir
Bella ciao, ciao, ciao
O partigiano
O partigiano
Bella ciao, ciao, ciao
E se io muoio da partigiano
O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao
E se io muoio da partigiano
Tu mi devi seppellir
E seppellire…
Zie ook:
https://florsnieuweblog.blogspot.com/2018/11/bella-ciao-van-tom-waits.html?fbclid=IwAR3-2NQy8PHh3UiYMDauP1zdPCN8sdseWDrGKeAs3U1ZSOwJZcsgZKHojjU
 

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Poetin neemt deel aan Italiaanse campagne

Als het aan Matteo Salvini ligt, zal de Italiaanse regering na de verwachte zege van uiterst-rechts op 25 september, de sancties tegen Rusland herbekijken. Salvini is de leider van…

Print Friendly, PDF & Email

Lega gehavend naar stembus

Seks en drugs en  Giorgia De uiterst-rechtse Lega van Matteo Salvini trekt gehavend naar de lokale verkiezingen van zondag en maandag in Italië. De onderlinge verdeeldheid komt meer en…

Print Friendly, PDF & Email

Het rommelt in de Lega, EVP op de loer

Matteo Salvini, de duce van de Lega (links op foto) , krijgt meer en meer tegenwind uit eigen rang. De nummer twee van de Lega, Giancarlo Giorgetti bijgenaamd ‘il…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×