INTERNATIONALE POLITIEK

België bij de slechtste leerlingen van de Europese klas

Image

De Belgische regering (zie foto) krijgt nog maar eens een vernietigend rapport van Europa. Groei, begrotingsevenwicht of overheidsinvesteringen: enkel landen als Griekenland of Finland doen het slechter. Op vlak van de daling van de reële lonen zijn we zelfs kampioen. Zelfs de Grieken gaan minder achteruit.

Deze regering heeft veel beloofd, maar maakt geen enkele van die beloftes waar. In de European Economic Forecast staan tientallen tabellen en het is ontnuchterend om te zien dat België op zowat alle vlakken ver achteraan bengelt.

Neem de economische groei. Tot de komst van de nieuwe regering scoorde België altijd beter dan het Europees gemiddelde. In 2016 stranden we op 1,2 procent groei, ver onder het gemiddelde van 1,8 in de hele EU. In de Europese Unie doen alleen Griekenland, Italië en Finland het slechter. Dat we Finland achter ons houden, is niets om trots op te zijn. Dat land kreunt onder de ineenstorting van wereldspeler Nokia en is ook heel afhankelijk van de Russische economie.

Het probleem zit duidelijk bij de binnenlandse vraag. Behalve Griekenland scoort geen enkel land zo slecht. Belgische werknemers zullen in 2016 hun reële loon zien dalen met 0,7 procent. Dat is de grootste daling in heel Europa. Op dat vlak geven we zelfs de Grieken het nakijken. In de EU stijgen de reële lonen met 1,4 procent.

België is ook een land waar de investeringen stilvallen. In de eurozone doen alleen Griekenland en Slovenië het slechter.

Nergens is de inflatie zo hoog. Met 1,7 procent zitten we ver boven het gemiddelde van 0,3 in de EU. Inflatie kan een teken van gezondheid zijn (als de vraag bijvoorbeeld sneller stijgt, dan het aanbod kan volgen). Maar de Belgische inflatie wordt voor een groot stuk veroorzaakt door de hogere taksen en btw.

Zelfs geen jobs

Maar dan komen er toch ‘jobs, jobs, jobs’ bij? Het is het mantra van deze regering, maar ook op dat vlak scoort België slecht. Het aantal jobs stijgt met 0,8 procent en dat is minder dan het gemiddelde van 1,1 procent in de eurozone.

De arbeidskost per eenheid daalt wel. Maar dat ligt dus volledig aan de lagere lonen want ook op vlak van productiviteitsgroei (altijd één van de sterke punten van de Belgische economie) zitten we ver onder het Europese gemiddelde.

Het structureel begrotingstekort – dat geen rekening houdt met de impact van eenmalige maatregelen of de conjunctuur – zakt dit jaar tot – 2,3 procent. Alleen Spanje, Frankrijk en Slovenië doen het slechter.

Zonder nieuwe maatregelen sluit de begroting dit jaar af met een tekort van 2,8 procent. Ook hier zijn er slechts drie landen die het slechter doen.

De schuld daalt dan wel met 0,4 procent, België blijft kampen met een grote overheidsschuld. In de eurozone hebben maar vier landen meer schulden.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt reageert voorspelbaar op het Europees rapport. Hij zegt dat er “bijkomende inspanningen nodig zijn”. De regering kennende betekent dat nog meer besparingen en nog meer maatregelen die knagen aan de koopkracht. België zal nog een tijd één van de slechtste leerlingen van de Europese klas blijven.

Dit artikel verscheen eerder op DeWereldMorgen: http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/05/03/het-vernietigende-rapport-van-de-regering-helemaal-achteraan-europese-peloton

Relevant

NAVO creëert angstpsychose om overbewapening te rechtvaardigen

Volgens de nieuwe NAVO-baas, Mark Rutte, is de in 2014 vastgelegde norm van 2% van het bruto binnenlands product (BBP) voor militaire uitgaven, vandaag ruimschoots onvoldoende. Formateur Bart De…

België mist kans op pioniersrol voor verbod op ‘killer robots’

Een Belgisch wetsvoorstel voor een verbod op ‘killer robots’ raakte op de valreep niet gestemd. Internationaal groeit daarover nochtans een consensus. Op 17 april keurde de Kamercommissie voor Landsverdediging…

70 ton militaire goederen via Bierset naar Israël

België zal de Palestijnse staat niet erkennen, want “symboliek lost niks op, ik wil impact op het terrein”, aldus premier Decroo. “Het is vooral van belang de voorwaarden te…

Laatste bijdrages

Proces tegen Karabach-leiders in Bakoe

Bakoe. – In de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe is het proces gestart tegen 16 voormalige leiders van de betwiste regio Nagorno-Karabach. De beklaagden, onder wie voormalig de facto-presidenten en ministers…

Persona non grata in Nicaragua

Op deze pagina’s verschenen al eerder persoonlijke ervaringen onder schuilnaam van een zeer betrouwbaar iemand die bij de redactie bekend is. Ondanks het risico ging hij herhaaldelijk naar het…

Human Rights Watch maakt de balans van 2024 op

Onder de titel “2024: Een jaar van afrekening” werd recent het Human Rights Watch Report 2025 in Bangkok voorgesteld. De persvoorstelling, die ook via YouTube  te volgen is, startte…

Technofeodalisme

You May Also Like

×