INTERNATIONALE POLITIEK

België bij de slechtste leerlingen van de Europese klas

Image

De Belgische regering (zie foto) krijgt nog maar eens een vernietigend rapport van Europa. Groei, begrotingsevenwicht of overheidsinvesteringen: enkel landen als Griekenland of Finland doen het slechter. Op vlak van de daling van de reële lonen zijn we zelfs kampioen. Zelfs de Grieken gaan minder achteruit.

Deze regering heeft veel beloofd, maar maakt geen enkele van die beloftes waar. In de European Economic Forecast staan tientallen tabellen en het is ontnuchterend om te zien dat België op zowat alle vlakken ver achteraan bengelt.

Neem de economische groei. Tot de komst van de nieuwe regering scoorde België altijd beter dan het Europees gemiddelde. In 2016 stranden we op 1,2 procent groei, ver onder het gemiddelde van 1,8 in de hele EU. In de Europese Unie doen alleen Griekenland, Italië en Finland het slechter. Dat we Finland achter ons houden, is niets om trots op te zijn. Dat land kreunt onder de ineenstorting van wereldspeler Nokia en is ook heel afhankelijk van de Russische economie.

Het probleem zit duidelijk bij de binnenlandse vraag. Behalve Griekenland scoort geen enkel land zo slecht. Belgische werknemers zullen in 2016 hun reële loon zien dalen met 0,7 procent. Dat is de grootste daling in heel Europa. Op dat vlak geven we zelfs de Grieken het nakijken. In de EU stijgen de reële lonen met 1,4 procent.

België is ook een land waar de investeringen stilvallen. In de eurozone doen alleen Griekenland en Slovenië het slechter.

Nergens is de inflatie zo hoog. Met 1,7 procent zitten we ver boven het gemiddelde van 0,3 in de EU. Inflatie kan een teken van gezondheid zijn (als de vraag bijvoorbeeld sneller stijgt, dan het aanbod kan volgen). Maar de Belgische inflatie wordt voor een groot stuk veroorzaakt door de hogere taksen en btw.

Zelfs geen jobs

Maar dan komen er toch ‘jobs, jobs, jobs’ bij? Het is het mantra van deze regering, maar ook op dat vlak scoort België slecht. Het aantal jobs stijgt met 0,8 procent en dat is minder dan het gemiddelde van 1,1 procent in de eurozone.

De arbeidskost per eenheid daalt wel. Maar dat ligt dus volledig aan de lagere lonen want ook op vlak van productiviteitsgroei (altijd één van de sterke punten van de Belgische economie) zitten we ver onder het Europese gemiddelde.

Het structureel begrotingstekort – dat geen rekening houdt met de impact van eenmalige maatregelen of de conjunctuur – zakt dit jaar tot – 2,3 procent. Alleen Spanje, Frankrijk en Slovenië doen het slechter.

Zonder nieuwe maatregelen sluit de begroting dit jaar af met een tekort van 2,8 procent. Ook hier zijn er slechts drie landen die het slechter doen.

De schuld daalt dan wel met 0,4 procent, België blijft kampen met een grote overheidsschuld. In de eurozone hebben maar vier landen meer schulden.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt reageert voorspelbaar op het Europees rapport. Hij zegt dat er “bijkomende inspanningen nodig zijn”. De regering kennende betekent dat nog meer besparingen en nog meer maatregelen die knagen aan de koopkracht. België zal nog een tijd één van de slechtste leerlingen van de Europese klas blijven.

Dit artikel verscheen eerder op DeWereldMorgen: http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/05/03/het-vernietigende-rapport-van-de-regering-helemaal-achteraan-europese-peloton

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

België mist kans op pioniersrol voor verbod op ‘killer robots’

Een Belgisch wetsvoorstel voor een verbod op ‘killer robots’ raakte op de valreep niet gestemd. Internationaal groeit daarover nochtans een consensus. Op 17 april keurde de Kamercommissie voor Landsverdediging…

Print Friendly, PDF & Email

70 ton militaire goederen via Bierset naar Israël

België zal de Palestijnse staat niet erkennen, want “symboliek lost niks op, ik wil impact op het terrein”, aldus premier Decroo. “Het is vooral van belang de voorwaarden te…

Print Friendly, PDF & Email

‘Business as usual’ is geen optie meer. Kantelen! begint met een nieuw paradigma

Ik hou niet van donuts. Ik vind ze ongezond en te zoet. Wellicht daarom heb ik ‘Doughnut Economics: Seven Ways to Think Like a 21st-Century Economist’ van Kate Raworth…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Macron en de nieuwe volgorde

President Emmanuel Macron mag de trappen van het Elysée kussen, hij is aan een cohabitatie met de uiterst-rechtse Jordan Bardella als premier ontsnapt. Of had hij zich daar al…

Print Friendly, PDF & Email

De scharlaken zelfmoordbrigade van de Tories

In het slotwoord bij de tien uur onafgebroken verkiezingsuitzending op BBC, viel één omschrijving erg op: “Een meteoor is op aarde ingeslagen”. Het zegt alles over de zelfironie (tongue…

Print Friendly, PDF & Email

Een politieke scheiding in de Filippijnen

‘Een sprookjeshuwelijk’ zei Senator Imee Marcos toen haar broer, Ferdinand Marcos Jr, een deal sloot met Sara Duterte, de dochter van de vorige President Rodrigo Duterte. Ze voerden samen…

Print Friendly, PDF & Email
De oorlog in Oekraïne en de Euraziatische wereldorde.

You May Also Like

×