INTERNATIONALE POLITIEK

Begrensde soevereinisten

Image

Het probleem bij de radicaal rechtse nationalisten, is dat andere nationalisten vaak hun tegenstander zijn. Dat maakt het zo moeilijk ze onder één dak samen te brengen, wat Matteo Salvini van de Lega nu ondervindt bij de samenstelling van een ‘soevereinistische’ fractie in het parlement van de EU.
Salvini had in de aanloop tot de Europarlementsverkiezingen nochtans geen moeite gespaard om “alle ware soevereinisten” – de term waarmee radicaal rechts veel uitpakt – in één fractie onder te brengen. De Poolse regerende PiS was er ogenschijnlijk voor te vinden en de Hongaarse Fidesz van premier Viktor Orban zei niet direct nee.

Poetin

Maar Salvini zal het voorlopig moeten doen met de klassieke fractie van uiterst-rechts, met het Franse RN, het Vlaams Belang, de Oostenrijkse FPÖ en als nieuwkomer het Duitse AfD. Het nationalisme van de Poolse PiS laat immers niet toe samen te zitten met partijen die opkijken naar de Russische president Vladimir Poetin met wie ze zoveel waarden zouden delen, zoals de “traditionele familie rond vader en moeder’, de plaats van de kerk, homofobie…
En Orban zal niet zomaar weggaan bij de EVP als ze hem er echt niet buitengooien; die EVP biedt immers bescherming tegen mogelijke EU-sancties. En binnen die EVP vindt hij  soevereinistische en reactionaire  geestesgenoten, zoals de Spaanse PP, de (resten van de) Franse LR, de Beierse CSU, de Kroatische HDZ.
De relatie tot Moskou is lang niet de enige splijtzwam bij ‘soevereinisten’, er  zijn immers ook nogal wat onderlinge conflicten. De Oostenrijke FPÖ vindt dat Zuid-Tirol (door Italië) bezet Oostenrijks gebied is. Het beleid van Orban om alle etnische Hongaren buiten Hongarije ook het Hongaars staatsburgerschap te verlenen, botst onder meer met Slovaaks, Roemeens en Oekraïens nationalisme.  Sommige Poolse nationalisten  verteren het “verlies” van Wilno (Vilnius) en Lvóv (Lviv) niet.

Dringend

De Britse Conservatieven bieden  voorlopig een onderdak aan de Poolse PiS en aan het naar deftigheid strevende Nederlandse reactionaire FVD. N-VA zat in die fractie. Maar nu gaan samenzitten met dat FVD van Thierry Baudet, dat is voor Geert Bourgeois en zeker Assita Kanko wellicht een stap te ver.
En waar moet de 14 gekozenen van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging naartoe? Ze zaten ongezellig bij de groep van de uiterst-rechtse Brexitman Farage die er nu ook nog voorlopig zit. Maar ze wilden daar al eerder weg, Verhofstadt wou ze bij de Alde  binnenhalen, wat de rest van dat liberale gezelschap weigerde. Kom bij ons, had Salvini al eerder geprovoceerd.
Ze hebben nog tot 24 juni de tijd om hun keuze te maken – en ergens aanvaard te worden.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Poolse kiezer bevestigt

De lokale verkiezingen van zondag in Polen, hebben ongeveer de trend van de nationale verkiezingen van 15 oktober vorig jaar bevestigd. De reactionaire PiS (Recht en Gerechtigheid) blijft met…

Print Friendly, PDF & Email

Polen, een opluchting

Oef, de PiS is binnenkort niet langer de baas in en over Polen. Wat een opluchting voor al wie gehecht is aan enkele fundamentele vrijheden en rechten. De zeer…

Print Friendly, PDF & Email

Polen, PiS of PO

Polen beleeft een van de brutaalste verkiezingscampagnes uit zijn geschiedenis. Brutaal in woorden, de beledigingen overstemmen de verkiezingsbeloften. Het komt er vooral op aan de tegenpartij aan de schandpaal…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×