INTERNATIONALE POLITIEK

Bardella bindt al in

Image

Jordan Bardella, voorzitter van het Franse uiterst-rechtse Rassemblement National (RN) heeft al laten weten hij bij zege op 7 juli, enkele vroegere kiesbeloften niet zomaar zal kunnen waarmaken. Het intrekken van de pensioenwet van president Macron, met pensioenleeftijd op 64, zal moeten wachten, beter, zal er niet komen. Bardella komt daarmee tegemoet aan de bezorgdheden van het Franse patronaat, waarvan het RN als regeringspartij de belangen zal verdedigen.

Het RN heeft zich de jongste jaren onder Marine Le Pen opgeworpen als een “sociale partij”, bezorgd om de koopkracht en de levensomstandigheden van het gewone volk. Maar als puntje bij paaltje komt, hebben de belangen van het patronaat voorrang. Toen de Fransen vorig jaar massaal op straat kwamen tegen de pensioenhervorming, keek het RN rustig toe, wetende dat als de vakbonden en links zouden verliezen, uiterst-rechts de vruchten zou plukken. Wat gebeurde.

Het RN beloofde toen als het aan de macht zou komen, die wet in te trekken. In 2022 beloofde Marine Le Pen als presidentskandidate zelfs de pensioenleeftijd op 60 te brengen. Maar Bardella dekt zich in: de economische en financiële toestand laat dat niet zomaar toe, zegt hij. En echt intrekken zit er toch niet in, wel eventueel de wet wat aanpassen voor de mensen die vóór hun 20ste aan de slag gingen.

In het programma dat aan de kiezers wordt verspreid, is er van de pensioenen geen sprake. “Jordan Bardella is een reserve Macron voor de patrons, maar nog brutaler”, vindt Manon Aubry, Europarlementslid voor La France insoumise (LFI).

Het gaat niet allen om de pensioenwet, ook andere sociale voorstellen zijn opgeborgen. Zoals het afschaffen van btw op de honderd meest noodzakelijke producten om de koopkracht te verhogen. Of afschaffing van inkomensbelasting voor jongeren. Een regering van het RN wordt er ook een van ‘soberheid’, althans voor de volksklassen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Macronie zet links een neus

De vier partijen van het Nouveau Frot populaire (NFP) waren het dan toch eens geraakt over een gezamenlijke kandidaat voor het voorzitterschap van de Nationale Assemblée. Als grootste blok…

Print Friendly, PDF & Email

Macron en de nieuwe volgorde

President Emmanuel Macron mag de trappen van het Elysée kussen, hij is aan een cohabitatie met de uiterst-rechtse Jordan Bardella als premier ontsnapt. Of had hij zich daar al…

Print Friendly, PDF & Email

Frans patronaat: Links? Dan eerder RN

Het Franse patronaat is net zoals de arbeidersklasse divers. Er zijn zelfs patrons met progressieve sympathieën. Maar de grote meerderheid is het eens met de stelling dat een linkse…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×