INTERNATIONALE POLITIEK

Bangladesh: ondanks vredesakkoord gaan kwellingen voor inheemse volken onverminderd door

Twee december is het tien jaar geleden dat de overheid van Bangladesh en de Jumma stammen uit het heuvelland van Chittagong een vredesverdrag hebben getekend. Maar tot op heden heeft de overheid zich aan vrijwel geen enkel punt van het akkoord gehouden.

Geweld, landroof en intimidatie domineren het heuvelland sinds in januari de noodtoestand over Bangladesh is uitgeroepen.

Op 27 november overhandigden Survival International en andere organisaties een protestbrief aan de ambassades van Bangladesh in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. In de brief wordt geëist dat het vredesakkoord ten volste wordt
uitgevoerd en dat er een einde komt aan de mensenrechtenschendingen in de regio. Voor de ambassade in Londen zal een nachtwake gehouden worden.

De elf inheemse stammen uit het Chittagong heuvelland zijn sinds 1971, het jaar dat Bangladesh onafhankelijk werd, het slachtoffer van moord, mishandelingen en verkrachtingen, uitgevoerd door het leger van Bangladesh. Ook heeft de overheid honderdduizenden Bengali kolonisten zich laten vestigen in de regio.

Op 2 december 1997 hebben de overheid en de Jumma stammen een vredesakkoord getekend waarin staat dat de overheid de legerkampen in de regio moet ontmantelen en dat er een eind moet komen aan het stelen van Jumma grondgebied door kolonisten en het leger. Het vredesverdrag zorgde voor hoop, maar nu, tien jaar later, zijn er nog steeds militaire kampen
in het heuvelland van Chittagong en gaat het geweld en het stelen van land onverminderd door.

Sinds de noodtoestand in januari over het land is uitgeroepen, zijn meer dan 50 Jumma gearresteerd, de meeste zonder geldige reden. Velen van hen zijn gemarteld.

De directeur van Survival International, Stephen Corry, heeft gezegd: ‘De acties van de overheid van Bangladesh tegen de Jumma hebben iets weg van genocide. Met het vredesakkoord probeerde het land iets goed te maken, maar nu de situatie na tien jaar alleen maar slechter is geworden, is het belangrijk dat de internationale aandacht zich weer
eens richt op het heuvelland van Chittagong.’

Survival International

(Uitpers, nr. 92, 9de jg., december 2007)


Survival International is een mensenrechtenbeweging die zich inzet voor inheemse volksstammen wereldwijd. Survival helpt in stamverband levende volken om hun levens te verdedigen, hun land te beschermen en hun eigen toekomst te bepalen. Naast het hoofdkantoor in Londen heeft Survival afdelingen in Parijs, Milaan, Madrid, Berlijn en Amsterdam.

Voor meer informatie neem contact op met:
Nellie Werner 020 6860850, nw@survival-international.org of
Miriam Ross ++44 20 7687 8734, mr@survival-international.org

Bezoek ook de Engelstalige website www.survival-international.org.

Laatste bijdrages

Wapenproducenten vergroten hun omzet door oorlog en regionale spanningen

In 2023 stegen de inkomsten van de wereldwijde top 100 wapenbedrijven naar 623 miljard dollar in reële cijfers. Volgens het Zweeds Vredesonderzoeksinstituut SIPRI, dat een jaarlijks rapport maakt over…

Aleppo. Het einde voor Assad?

Hayat Tahrir Al-Sham (HTS) is Aleppo binnengewandeld, het Syrische regeringsleger leek nergens te bekennen. Het was al eerder het gebied tussen zijn bolwerk Idlib en Aleppo doorgetrokken als door…

BLEEK OM DE NEUS

De nieuwe Europese Commissie Von der Leyen II mag toch starten Nog nooit in de voorbije twintig jaar was er zoveel contestatie over de samenstelling van de Europese Commissie…

Wat zegt hij nu?  

You May Also Like

×