De EU houdt deze maandag 29 april in Berlijn hoog beraad met de leiders van landen uit de westelijke Balkan over deze regio. Toetreding van diverse staten uit die regio lijkt op de lange baan geschoven, wat niet bijdraagt tot stabiliteit in een regio waar zoveel conflicten sluimeren. Vorige topbijeenkomsten van de EU over de westelijke Balkan hebben niets opgeleverd.
Noch bij de EU noch in de westelijke Balkan wordt van dat beraad in Berlijn dan ook veel verwacht. Bij de EU zitten ze met Balkan-katers. De toetreding in 2007 van Roemenië en Bulgarije gebeurde volgens velen in de EU overhaast, vandaar onder meer dat ze nog steeds niet tot de Schengenzone zijn toegelaten. Ook de toetreding in 2013 van Kroatië is geen succes.
Tanend enthousiasme
De “vroegere Joegoslavische republiek Macedonië” heeft nu wel zijn naam veranderd in Noord-Macedonië en daarmee het Grieks verzet tegen zijn toetreding opgeheven. Maar daarmee staat de deur nog niet open. En al evenmin voor Albanië, Servië en Bosnië-Herzegovina., allemaal landen met scherpe binnenlandse tegenstellingen.
In Berlijn brengt de EU de leiders van Servië en Kosovo samen voor een nieuwe poging hun grenstwisten te regelen. De EU kwam eerder al met voorstellen die enthousiast door de betrokken partijen zijn afgewezen.
Het enthousiasme bij de bevolking in de regio om bij de EU te gaan, is ook sterk geluwd. De regeringen kijken dan maar andere kanten uit. De Servische president Aleksander Vucic was deze week te gast in China, Servië wil net als zoveel anderen in de regio graag meedoen aan de Road and Belt Initiative van president Xi. En ook Rusland en Turkije zijn zeer actief op het terrein. Turkije is vooral sterk aanwezig in Bosnië, Albanië en Kosovo.