INTERNATIONALE POLITIEK

Bakoe, met dank aan Israël

Image

De Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev mag Israël op beide knieën danken voor zijn aandeel in de zege op de Armeniërs. Want de Israëlische drones Orbiter 1K en ander tuig hebben daar grotendeels toe bijgedragen. Armenië heeft alvast zijn ambassadeur uit Tel Aviv – die er nog maar net was – teruggeroepen.

Olie en wapens

Zodra Azerbeidzjan in 1991 een onafhankelijke staat werd, knoopte Israël er goede betrekkingen mee aan. Dat was vooral ingegeven door de olie en gas uit de Kaspische velden van Azerbeidzjan. President Geidar Alijev, vader van Ilham, sloot in 1994 een groot olieakkoord met een westers consortium voor een pijpleiding om die energie via Georgië naar de Turkse haven Ceyhan te transporteren; en vandaar voor een groot deel naar Israël. Rond 40 % van Iraëls olie invoer komt uit Azerbeidzjan.

Tegelijk kwam er nauw militaire samenwerking. Israëlische defensiebedrijven leidden in Azerbeidzjan de speciale eenheden en lijfwachten op, ze bouwden het veiligheidssysteem van de luchthaven van Bakoe en ze moderniseerden het militair tuig uit de Sovjetperiode.

In 2012 bestelde Bakoe voor 1,6 miljard dollar tuig bij Israel Aerospace Industries. In 2016 kondigde de Israëlische premier Netanyahu aan dat Bakoe voor 5 miljard dollar wapens had gekocht, onder meer drones en satellietsystemen. Dingen die tijdens de voorbije oorlog op grote schaal werden ingezet. Israël heeft gesofisticeerd materiaal geleverd dat zelfs Moskou niet heeft, aldus Israëlische bronnen.

Iran

De goede banden tussen de twee hebben ook met Iran te maken. Teheran heeft geen grote geschillen met Bakoe, hoogstens wat spanning rond de afbakening van elkaars zones in de Kaspische Zee. Er is wel wat wantrouwen. Teheran vreest geen acute heropleving van het Azeri’s nationalisme in eigen land (tussen 16 en 20 miljoen Azeri’s), maar met de nationalistische oprispingen in Bakoe vallen speculaties over een Groot-Azerbeidzjan niet uit te sluiten. Betogingen voor steun aan Bakoe in enkele Iraanse steden zijn alvast geen goed teken.

Voor Israël is Azerbeidzjan met zijn lange grens met Iran een gedroomde observatiepost. Volgens Israëlische bronnen heeft Israël al vorige eeuw die grens uitgerust met elektronische waarnemingsposten. Uiteraard is die samenwerking altijd aangemoedigd vanuit Washington.

Zie ook:

Het abces Nagorno-Karabach

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

70 ton militaire goederen via Bierset naar Israël

België zal de Palestijnse staat niet erkennen, want “symboliek lost niks op, ik wil impact op het terrein”, aldus premier Decroo. “Het is vooral van belang de voorwaarden te…

Print Friendly, PDF & Email

Wat heeft de NAVO met de genocide in Gaza te maken?

De genocide in Gaza zou niet mogelijk zijn zonder het door de VS geleide militair-industrieel complex, en het grootste en meest effectieve instrument daarvan is de NAVO. Na de…

Print Friendly, PDF & Email

Met zijn militaire aanval op Israël, speelt Iran Netanyahu in de kaart

Zaterdagavond laat lanceerde Iran een luchtaanval op militaire faciliteiten in Israël – de eerste rechtstreekse Iraanse aanval op Israëlische bodem ooit. De actie zat er al een tijdje aan…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×