INTERNATIONALE POLITIEK

“Aux armes, patriotes”

Image

Ons mooie Vaderland is in gevaar. Het wordt bedreigd door een rassenoorlog. Onze regeerders sluiten de ogen voor de horden uit de voorsteden ons bedreigen. Onze vrienden in actieve dienst moeten zich klaar houden voor een operatie om onze beschavingswaarden en onze landgenoten te redden. Aldus een oproep van Franse gepensioneerde militairen die zeggen gesteund te worden door veel kepidragende geestesgenoten.

Frankrijk wordt deze dagen zoals zo veel andere landen, overspoeld door complottheoriëen. Maar dit is geen verzinsel, het staat wel degelijk op papier, in het zeer rechtse weekblad Valeurs Actuelles. De militairen op rust hebben geen rust, ze gaan ervan uit dat zij zeggen wat veel collega’s in actieve dienst denken.

Le Pen

Hun oproep kwam er net op de 60ste verjaardag van de coup door 20 Franse generaals die l’Algérie Française wilden redden. Deze keer geen 20 generaals, aan kop van de oproepers staat ene Fabre-Bernadac die slechts kapitein is. Maar er zijn 20 gepensioneerde generaals, rond de 100 strependragers en een duizendtal andere militairen die mee ondertekenen.

De groep kreeg terstond steun van Marine Le Pen van het uiterst-rechtse Rassemblement National en presidentskandidate, die hen opriep bij haar partij aan te sluiten – iets wat verscheidene allicht al eerder deden.

Die steun zegt veel over Le Pen en haar democratisch gehalte. Met die steun aan een oproep tot een militaire coup, neemt Le Pen wel een risico; ze treedt in het voetspoor van haar vader die in 1961 de generaals en hun coup steunde. Haar respectabel imago kan eronder lijden.

Een week eerder bracht datzelfde blad ook al een bijdrage van Philippe de Villiers, een zeer rechtse “patriot” die tot vorig jaar erg bevriend was met president Emmanuel Macron. De Villiers zingt de lof van zijn broer Pierre, een gelijkgezinde generaal die in de beginperiode van Macron ontslag nam als protest tegen voorgenomen beperkingen op militaire uitgaven. Pierre de Villiers is zeer populair in militaire kringen en bij rechts, er werd vorig jaar zelfs gespeeld met de idee dat hij een goede presidentskandidaat zou zijn.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Le Pen slapend op weg naar Elysée

Alarm op donkerrood, luidt de conclusie in Le Monde op de resultaten van een nationale enquête over het imago van uiterst-rechts. Die resultaten zijn dan ook onthutsend: steeds meer…

Print Friendly, PDF & Email

Macron en uiterst-rechts: een afglijder

Emmanuel Macron en zijn Ensemble zijn de grote verliezers van de Franse parlementsverkiezingen. En laten we er geen doekjes om winden, Marine Le Pen en het uiterst-rechtse Rassemblement National…

Print Friendly, PDF & Email

Le Pen, Zemmour en hun kiespubliek

Op de Franse verkiezingskaart zien we duidelijke zwarte plekken waar uiterst-rechts zijn stemmen haalt: het noorden, noordoosten en zuidoosten zijn erg donker. Daar haalt Marine Le Pen, Rassemblement National…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×