“Aux armes, patriotes”

Ons mooie Vaderland is in gevaar. Het wordt bedreigd door een rassenoorlog. Onze regeerders sluiten de ogen voor de horden uit de voorsteden ons bedreigen. Onze vrienden in actieve dienst moeten zich klaar houden voor een operatie om onze beschavingswaarden en onze landgenoten te redden. Aldus een oproep van Franse gepensioneerde militairen die zeggen gesteund te worden door veel kepidragende geestesgenoten.

Frankrijk wordt deze dagen zoals zo veel andere landen, overspoeld door complottheoriëen. Maar dit is geen verzinsel, het staat wel degelijk op papier, in het zeer rechtse weekblad Valeurs Actuelles. De militairen op rust hebben geen rust, ze gaan ervan uit dat zij zeggen wat veel collega’s in actieve dienst denken.

Le Pen

Hun oproep kwam er net op de 60ste verjaardag van de coup door 20 Franse generaals die l’Algérie Française wilden redden. Deze keer geen 20 generaals, aan kop van de oproepers staat ene Fabre-Bernadac die slechts kapitein is. Maar er zijn 20 gepensioneerde generaals, rond de 100 strependragers en een duizendtal andere militairen die mee ondertekenen.

De groep kreeg terstond steun van Marine Le Pen van het uiterst-rechtse Rassemblement National en presidentskandidate, die hen opriep bij haar partij aan te sluiten – iets wat verscheidene allicht al eerder deden.

Die steun zegt veel over Le Pen en haar democratisch gehalte. Met die steun aan een oproep tot een militaire coup, neemt Le Pen wel een risico; ze treedt in het voetspoor van haar vader die in 1961 de generaals en hun coup steunde. Haar respectabel imago kan eronder lijden.

Een week eerder bracht datzelfde blad ook al een bijdrage van Philippe de Villiers, een zeer rechtse “patriot” die tot vorig jaar erg bevriend was met president Emmanuel Macron. De Villiers zingt de lof van zijn broer Pierre, een gelijkgezinde generaal die in de beginperiode van Macron ontslag nam als protest tegen voorgenomen beperkingen op militaire uitgaven. Pierre de Villiers is zeer populair in militaire kringen en bij rechts, er werd vorig jaar zelfs gespeeld met de idee dat hij een goede presidentskandidaat zou zijn.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 593 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook