INTERNATIONALE POLITIEK

Australië straft klokkenluider

Image

Acht jaar geleden begon in Australië een onderzoek naar oorlogsmisdaden begaan door Australische militairen in Afghanistan. De eerste veroordeelde in deze zaak is klokkenluider David McBride. Hij krijgt 5 jaar en 8 maanden gevangenis omdat hij militaire geheimen blootgaf. Van de aangeklaagde militairen is er nog geen enkele veroordeeld.

“Dit is een zwarte dag voor de democratie in Australië”, aldus een woordvoerder van het Human Rights Law Centre in Melbourne. Dat zal alvast ontradend werken voor andere mogelijke klokkenluiders.

Acht jaar geleden kwam via klokklenluiders aan het licht dat Australische militairen in Afghanistan schuldig waren aan talrijke oorlogsmisdaden, waaronder het koelbloedig vermoorden van burgers, ook kinderen. Toen Australië in die tijd China beschuldigde van schending van mensenrechten tegen de Oeigoeren, verwees Peking naar die misdaden in Afghanistan, wat de relaties verder verzuurde.

McBride zit alvast achter de tralies tot 13 augustus 2026 eer hij in aanmerking kan komen voor vervroegde vrijlating. Intussen zouden de eerste processen tegen de aangeklaagde militairen moeten zijn begonnen.

Ook de openbare tv-zender ABC kreeg het zwaar te verduren. Deze publiceerde op basis van de informatie van McBride een reeks, “The Afghan Files”. De federale politie viel vijf jaar geleden het hoofdkwartier van ABC binnen. De informatie in die Afghan Files werd niettemin later tot in detail bevestigd in een regeringsrapport.

Zie verder:
https://www.abc.net.au/news/2017-07-11/killings-of-unarmed-afghans-by-australian-special-forces/8466642

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Australië achter Assange

“Genoeg is genoeg” zei de Australische premier Anthony Albanese (Labour) donderdag toen hij orpiep een einde te maken aan de lijdensweg van Julian Assange. Volgende week behandelt een Britse…

Print Friendly, PDF & Email

Biden is de poedel van Trump in de zaak Assange

Beste president Biden, Onder de regering Obama, waarvan u acht jaar lang vicepresident was, werd journalist en uitgever Julian Assange NIET vervolgd voor het publiceren van de ‘Collateral Damage’-video…

Print Friendly, PDF & Email

Vrijheid voor Julian Assange!

De lijdensweg van Julian Assange duurt nu al meer dan 11 jaar. In juni van dit jaar verwierp het Britse hooggerechtshof alle acht gronden van Assanges beroep tegen zijn…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like