19 April 2021

Atlantische vriendschap Oekraïne-Turkije

Er zijn Turkse militairen gemeld in de Oekraïense havenstad Mariopol, aan de Zwarte Zee. Oekraïne koopt volop Turkse drones en er is een Oekraïens-Turks project voor de ontwikkeling van superdrones. Bij het recente bezoek, 10 april, van zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky, heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ook gezegd dat Oekraïne best bij de Navo komt, een provocatie aan het adres van Moskou.

Navo

Het bericht over 150 Turkse militairen in Marioepol komt van WarGonzo, een Russisch ‘Telegram’ project dat zich niet beroept op objectiviteit. Volgens die bron gaat het niet om militairen die met de drones iets te maken hebben, maar zou het eerder gaan om speciale eenheden. Mogelijk gaat het om een privélegertje, om huurlingen, zoals Turkije ook huurlingen inzet in Libië en Azerbeidzjan.

In oktober vorig jaar sloten president Volodymyr Zelensky van Oekraïne en Erdogan in Istanbul een militair samenwerkingsakkoord. Beide willen de Russische invloed in het gebied van de Zwarte Zee inperken. Turkje zal helpen om de Oekraïense strijdkrachten aan te passen aan de eisen van de Navo. Op die manier laat Erdogan nogmaals zien hoe onmisbaar hij wel is voor de Navo.

Moskou

Bij het recente bezoek van Zelensky heeft Erdogan volle steun toegezegd aan “de ondeelbaarheid van Oekraïne”, tegen het separatisme van de twee oostelijke regio’s van Oekraïne dus en tegen de annexatie in 2014 van de Krim bij Rusland. Moskou botste in de regio reeds vorig jaar met Turkije in het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan. Daar bleek hoe efficiënt de Turkse drones wel waren, het gaf de Azerbeidzjaanse troepen de controle over de lucht.

Oekraïne kocht al in 2019 enkele Turkse drones, wat intussen is aangevuld. Maar vooral, de Oekraïense defensie-industrie werkt samen met de Turkse dronesfabricant Baykar voor de ontwikkeling van nog veel sterkere drones, terwijl er ook projecten voor raketten en radarsystemen zijn.
Moskou is erg ontstemd. Het heeft voor anderhalve maand alle vluchten naar Turkije opgeschort, wat zeer slecht nieuw is voor de toeristische sector. Officieel omwille van corona, maar Ankara ziet het ook als een sanctie.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 106 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×