Eindelijk, na een lange lijdensweg is Julian Assange op vrije voeten. De wereldwijde acties voor zijn vrijlating hebben resultaat, Washington wil een hoop negatieve publiciteit vermijden; W>ant op een proces zouden alle misdaden van de VS die Assange met WikiLeaks aan het licht bracht, weer breed uitgesmeerd worden. Met de bizarre regeling die is uitgedokterd, kan Assange naar Australië waar premier Albanese en parlement zich de jongste tijd voor zijn zaak hebben ingezet.
Hier het overzicht dat Uitpers in september vorig jaar over Assange bracht:
De Australiër Julian Assange is een van de oprichters van Wikileaks, de klokkenluiderswebsite die duizenden geclassificeerde documenten rond diverse thema’s heeft geopenbaard. In 2010 publiceerde Wikileaks een video waarin burgers werden neergeschoten vanuit een VS-helikopter, alsook documenten over de oorlog in Irak en Afghanistan en tal van telexen van VS-ambassades en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze werden verkregen via een analist van de militaire inlichtingendiensten, Chelsea Manning, die daarvoor werd veroordeeld en na enkele jaren weer vrijkwam na een presidentieel pardon. In hetzelfde jaar 2010 vaardigde Zweden een internationaal arrestatiebevel uit tegen Assange voor vermeende seksuele misdrijven dat zeven jaar later weer werd ingetrokken. Wikileaks en Assange spreken van een lastercampagne en vrezen via Zweden een uitlevering aan de VS om hem te berechten omwille van de Wikileaks-onthullingen. Assange zocht en kreeg in 2012 politiek asiel in de Ecuadoriaanse ambassade. Wikileaks blijft ondertussen verder voor de VS vervelende nieuwe documenten publiceren. De onthulling -in 2017- van ‘Vault 7’ een CIA-hackingsprogramma met cyberwartechnieken bracht de CIA en Mike Pompeo -die de inlichtingendienst toen leidde- in verlegenheid. Mike Pompeo wordt in 2018 minister van Buitenlandse Zaken onder president Trump. Later zou bekend raken dat de CIA plannen smeedde om Assange te ontvoeren uit de Ecuadoriaanse ambassade en hem zelfs te vermoorden.
In april 2019 trok Ecuador het asielrecht van Assange terug in waarop de Londens politie hem arresteerde. Hij zit sindsdien in de Belmarsh gevangenis van Londen. Op het moment van Assanges arrestatie in Londen raakte bekend dat er in de VS een aanklacht tegen hem loopt voor computerinbreuken (tot vijf jaar gevangenisstraf). Kort daarna volgde ook nog een aanklacht voor 17 inbreuken op de spionagewetgeving van 1917 waarop gevangenisstraffen staan van in totaal 170 jaar.
Een Britse rechtbank verwerpt in 2020 de Britse goedkeuring voor het uitlevering aan de VS wegens Assanges mentale gezondheidsproblemen en het risico op zelfmoord. Washington tekende beroep aan waarop het Britse Hooggerechtshof oordeelde dat hij toch kan worden uitgeleverd. Een eerste beroep van Assange daartegen werd in juni 2023 verworpen. Er loopt een nieuw -het laatst mogelijke- beroep tegen de beslissing om uit te leveren. Daarna rest de verdediging enkel nog een procedure voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.