INTERNATIONALE POLITIEK

Asiel voor Julian Assange?

Image

De Mexicaanse President Andrès Manuel Lopez Obrador herhaalde op 3 januari zijn aanbod om Julian Assange asiel te verlenen in Mexico.

Dit is niet nieuw, het aanbod werd reeds één jaar geleden gedaan, op het eind van VS-President Trumps mandaat. VS-Presidenten kunnen dan immers gratie verlenen aan wie ze ook maar willen. AMLO maakte ook de brief bekend die hij destijds aan Trump schreef en waarin hij om diens ‘medelijden’ (‘compasión’) vroeg. Er kwam nooit een antwoord op die brief.

AMLO pleit voor een humane aanpak en wees er op dat Assange ziek is en het risico loopt in de gevangenis te sterven. Asiel, zo herhaalde hij, is de trots van Mexico en maakt deel uit van het buitenlands beleid. De enige voorwaarde die wordt gesteld is dat diegenen die asiel krijgen zich in Mexico niet moeien met het beleid van andere landen.

Er werd bovendien nog aan herinnerd dat Assange niet enkel oorlogsfeiten van Irak bekend maakte, maar ook directe inmenging van de V.S. in het beleid van Mexico, met o.m. steun voor de rechtse President Calderón.

Op korte termijn echter, zo vulde Minister van BZ Marcelo Ebrard aan, kan er geen gevolg worden gegeven aan dit aanbod, en dat heeft enkel te maken met het procesrecht. Maar het aanbod blijft wel degelijk gelden en de advokaten van Assange zijn op de hoogte.

Belangrijk is dat de Groep van Puebla zijn steun verleende aan dit initiatief.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Verkiezingen in Mexico : saai en vuil

Op 1 maart is de campagne voor de verkiezingen van 2 juni officieel begonnen. Dat kwam meteen met een klap. Enkele weken van tevoren werd duidelijk wat de strategie…

Print Friendly, PDF & Email

Mexico: Weg met de dictatuur!

Een titel over Mexico in De Standaard en De Morgen vandaag! Vaak gebeurt het niet, dus er moet wel iets belangrijks zijn gebeurd. In zekere zin is dat zo.…

Print Friendly, PDF & Email

Australië achter Assange

“Genoeg is genoeg” zei de Australische premier Anthony Albanese (Labour) donderdag toen hij orpiep een einde te maken aan de lijdensweg van Julian Assange. Volgende week behandelt een Britse…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×