Militaire actie tegen Iran: breng ons de echte feiten

israel iran
Facebooktwittergoogle_plusmail

Een rapport over Iran dat begint met een citaat van Abraham Lincoln. “I am a firm believer in the people. If given the truth, they can be depended upon to meet any crisis. The great point is to bring them the real facts”.  De spanning over een eventuele militaire aanval op Iran neemt toe. De speculaties over eenzijdige Israëlische acties lijken toe te nemen naarmate de Amerikaanse verkiezingen dichterbij komen. Maar de feiten ontbreken.

Deze week sprak een keur aan Amerikaanse experts zich uit over de effecten van een militaire aanval op Iran. Hun conclusies zijn even helder als schokkend.

Een gecombineerde aanval van de VS en Israel op Iran zal het nucleaire programma met maximaal vier jaar te vertragen. Een aanval van Israel alleen vertraagt de ontwikkeling slechts met maximaal twee jaar. Israel is bovendien niet in staat de diep in de rotsgrond gelegen verrijkingsfabriek in Fordow te vernietigen zonder riskante acties op de grond.  

De voordelen van een militaire actie tegen Iran zijn beperkt: vernietiging of beschadiging van de Iraanse capaciteit om uranium te verrijken, verzwakking van het Iraanse militair vermogen en afschrikking van andere landen die overwegen nucleaire wapens te ontwikkelen. En zeker, Amerika onderstreept en versterkt met militaire middelen zijn politieke geloofwaardigheid.

Maar de kosten van een militaire actie zijn formidabel. Naast directe en indirecte Iraanse vergeldingsacties in de regio, in het bijzonder tegen Israel, en tegen de VS zal een militaire actie er toe leiden dat Iran zeer gemotiveerd zal zijn nieuwe nucleaire wapens te ontwikkelen. Militaire actie zorgt er bovendien voor dat het regime in Teheran zich voor lange tijd verzekerd weet van steun van de bevolking. Verder dreigt niets minder dan een wereldwijde politieke en economische instabiliteit die zowel de veiligheid als de energietoevoer bedreigt.

De ondertekenaars van het rapport, zowel republikeinen als democraten, wegen de voordelen niet af tegen de kosten. Maar wie de echte feiten tot zich neemt kan maar een conclusie trekken. Een nieuwe Nederlandse regering zal zich hierover snel moeten uitspreken. En zo lang er een demissionaire regering is zal het parlement deze regering in de touwen moeten houden. Om te beginnen door de echte feiten op tafel te krijgen.

Dit artikel verscheen eerder op de blog van Jan Gruiters, Algemeen directeur IKV Pax Christi