Armenië boos op Moskou

Armenië vindt dat het zwaar in de steek wordt gelaten door zijn traditionele bondgenoot, Rusland. Terwijl Azerbeidzjan de regio Nagorno-Karabach uithongert, kijkt Moskou de andere kant op. Dan maar beetje flirten met de VS die niet liever vragen. Tot woede van Moskou dat zich zwaar beledigd voelt door de Armeense klachten.

Maandag begonnen in de buurt van Jerevan gemengde Armeens-VS militaire oefeningen. Er nemen 175 Armeense en 85 Amerikaanse militairen deel aan deze Eagle Partner. Daarmee wordt Moskou uitgedaagd in een land dat het tot zijn ‘vrienden’ rekende.

Het heeft alles te maken met de zeer gespannen toestand rond Nagorno-Karabach. Azerbeidzjan verdreef drie jaar geleden met zwaar geschut, daarin uitbundig en overvloedig gesteund door Turkije, de Armeniërs uit de gebieden die ze sinds 1994 in handen hadden. Sindsdien zaten de Armeniërs in Nagorno-Karabch, officieel deel van Azerbeidzjan en bewoond door Armeniërs, omsingeld.

Er was in november 2020 op Russisch voorstel, wel overeengekomen dat tussen die regio en Armenië de corridor Latsjin zou open blijven. Russische militairen zouden over de doorgang waken. Armenië vond dat het in de oorlog al heel weinig op Rusland had kunnen rekenen, want Moskou wil Azerbeidzjan – en Turkije – ook te vriend houden. De Russische militairen die de corridor moeten bewaken, zitten in Oekraïne, Azerbeidzjan heeft de vrije hand.

Genocide

De jongste weken is de toestand voor de 120.000 Armeniërs van Nagorno-Karabach wel zeer hachelijk geworden. Sinds 11 juli blokkeren de Azerbeidzjani de corridor zodat er een tekort is aan zowat alles, voeding geneesmiddelen enz. Zelfs voor het Rode Kruis blijft de corridor nu dicht. Luis Moreno Ocampo, vroegere procureur van het Internationaal Gerechtshof, spreekt van een genocide.

Het woord genocide heeft voor de Armeniërs een zeer memorabele betekenis, namelijk de genocide van 1915 toen in Turkije minstens 1,5 miljoen Armeniërs werden afgeslacht.

De hoop dat Armenië op Russische bescherming zou kunnen rekenen, is al dikwijls de bodem ingeslagen. Lenin zocht naar een goede verstandhouding met de Turkse volkeren (in de hoop de revolutie uit te breiden), Stalin voegde belangrijke Armeense gebieden bij Azerbeidzjan om Turkije te behagen Daaronder de strook Nachitsjevan waar de Armeniërs allemaal verdreven werden, en Nagorno Karabach dat ondanks zijn Armeense bevolking, bij Azerbeidzjan werd gevoegd.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 54 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook