Argentinië: het bleef kantje boordje…

Geen grote rampen bij de tussentijds verkiezingen in Argentinië, geen groot herstel voor de progressieve regeringspartij.

Op nationaal vlak haalt de oppositie, Juntos por el Cambio, met 42 % een heel klein beetje minder voorsprong op Frente de Todos, 33,5 %.

In de provincie Buenos Aires, staan beide groepen bijna gelijk, met Juntos iets boven de 39 % en Frente net iets er onder.

In de stad Buenos Aires blijft het verschil het grootst met dubbel zoveel stemmen voor de rechtse oppositie.

In Buenos Aires haalt de ultraliberaal Javier Milei wel de derde plaats, met 17 % van de stemmen.

Voor het eerst sinds het herstel van de democratie verliezen de peronisten hun meerderheid in de Senaat. In de Kamer blijven ze de ‘grootste minderheid’ zodat hun voorzitterschap gevrijwaard blijft.

President Alberto Fernandez deed een oproep tot de oppositie om een ernstige dialoog te beginnen. De moeilijke onderhandelingen met het IMF moeten nu beginnen.

De participatiegraad was 71 %.

Het had erger kunnen zijn.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 370 Times, 1 Visit today

Tags :
Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

zie ook