Arabische ‘solidariteit’ in nesten

Arabische “solidariteit” in nesten

De Arabische regimes die in samenspraak met ex-president Donald Trump van de VS de kaart Israël trokken, zitten in nesten. Ze spartelen tussen hun nieuwe relatie met Israël en de druk van binnenuit tot solidariteit met de Palestijnen. De Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko werden door Trump beloond, maar kunnen moeilijk zwijgen over de jongste Israëlische moordpartijen.

De Emiraten stonden al lang voor de zogenaamde ‘Abraham akkoorden’ op goede voet met Israël, het aanknopen van diplomatieke was een formalisering daarvan. Als beloning konden ze bij de VS een luchtvloot van F-35 gevechtstoestellen kopen, samen met gesofisticeerde drones. De Emiraten hebben grote militaire ambities, niet alleen in de Golf maar ook in Noord- en Oost-Afrika.

De Emiraten protesteerden wel fel tegen de zware Israëlische repressie in en rond de Al Aqsa moskee in Jeruzalem dat moslims als symbool zeer nauw aan het hart ligt. Toch had de ambassadeur van de Emiraten het kort daarvoor nog over het ongelooflijke samenleven van joden en moslims in Israël. De ‘Abraham Akkoorden’ waren voorgesteld als een middel om druk te kunnen uitoefenen op Israël, wat nu volkomen ijdel blijkt.

Saoedi-Arabië reageerde totnogtoe feller dan bij voorbeeld de Emiraten. Dat heeft ook te maken met tegengestelde standpunten binnen de Saoedische heersers rond de relaties met Israël. Riad heeft nog geen relaties met Israël aangeknoopt.

Een factor die in de reacties ook meespeelt, is de afkeer van diverse regimes voor de Moslim Broeders, waarvan Hamas de Palestijnse tak is. Hamas kan vooral rekenen op steun van Qatar (en Turkije), maar wordt gehaat door Egypte, de Emiraten en de Saoedi’s. Die vrezen nu dat Hamas binnen de Palestijnse gemeenschap veel prestige aan het winnen is.

Marokko

Soedan werd als beloning geschrapt van de zwarte lijst van staten die het terrorisme steunen, waardoor sancties wegvallen. Marokko kreeg van Trump een zeer mooi cadeau in ruil voor relaties met Israël: de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de westelijke Sahara.

De Marokkaanse tv-stations laten nu beelden zien over tonnen hulpgoederen die het solidaire Marokko naar de Palestijnen stuurt. Maar Marokko houdt zich nu veel meer bezig met een diplomatieke strijd rond het Polisario Front, dat strijdt voor de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara, dan met Gaza. Voortbouwend op het elan dat Trump Rabat gaf, wordt nu een diplomatieke oorlog gevoerd tegen Spanje en Duitsland die het Polisario te gunstig zouden zijn. Rabat hoopt zo de EU onder druk te zetten.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 504 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook