INTERNATIONALE POLITIEK

Arabische muilbanden voor kritiek op Israël

Image

In Egypte worden manifestaties van solidariteit met de Palestijnen van Gaza niet geduld. Een groep die op straat kwam voor steun aan de vrouwen van Gaza, werd met geweld uiteengejaagd. In Saoedi-Arabië en de Arabische Emiraten wordt alle kritiek op Israël uit de media en het openbaar leven geweerd. Het zijn dus niet alleen Duitsland en andere westerse landen die pro-Palestijnse manifestaties verbieden.

Veel Arabische regimes hebben schrik van mensen op straat, ook al is het voor de Palestijnen. Zoals Algerije. Massa’s op straat, je weet nooit hoe dat kan keren. Nochtans is het medeleven met de Palestijnen uit Gaza en de westelijke Jordaanoever in die landen erg sterk. In Egypte bij voorbeeld is elke gelegenheid goed om die solidariteit te uiten. Bij voetbalwedstrijden roepen de supporters leuzen voor steun aan de Palestijnen. Veel Egyptenaren dragen sinds enkele maanden de keffieh als teken van steun.

In Saoedi-Arabië is kritiek op Israël taboe. Talrijke burgers die op “sociale media” kritiek brachten op de Israëlische oorlogsmisdaden, zijn opgepakt. Dat heeft volgens VS-diplomaten te maken met de voortgaande gesprekken tussen de Saoedi’s en Israël over normalisatie van de betrekkingen.

De terreuractie van Hamas op 7 oktober is – vooral dan het tijdstip – geïnterpreteerd als een sabotage van die aan de gang zijnde normalisatie. Hamas heeft daarmee dat proces op zijn minst verstoord, maar daarom nog niet onderbroken.

Marokko, dat in de laatste dagen van Trumps presidentschap de relaties met Israël normaliseerde, gaat op die weg verder. De Israëlische firma Bluebird Aero Systems kondigde aan dat ze in Marokko start met de productie van militaire drones. Sinds de normalisatie eind 2020 is de militaire samenwerking tussen beide landen sterk toegenomen. Gaza heeft dat niet verstoord.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

70 ton militaire goederen via Bierset naar Israël

België zal de Palestijnse staat niet erkennen, want “symboliek lost niks op, ik wil impact op het terrein”, aldus premier Decroo. “Het is vooral van belang de voorwaarden te…

Print Friendly, PDF & Email

Wat heeft de NAVO met de genocide in Gaza te maken?

De genocide in Gaza zou niet mogelijk zijn zonder het door de VS geleide militair-industrieel complex, en het grootste en meest effectieve instrument daarvan is de NAVO. Na de…

Print Friendly, PDF & Email

Israël muilbandt Al Jazeera

De Israëlische regering heeft de zender Al Jazeera in Israël het zwijgen opgelegd. Volgens premier Benjamin Netanyahu bedreigt die zender de veiligheid van Israël. Al Jazeera wordt gefinancierd door…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×