24 November 2022

Anwar Ibrahim eindelijk premier Maleisië

Eindelijk? Anwar Ibrahim leek lang voorbestemd om premier te worden, tot zijn promotor, premier Mahathir Mohamad, hem opzij schoof en in de cel deed belanden. Nu kwam zijn coalitie als sterkste uit de verkiezingen van vorige zaterdag, evenwel zonder volstrekte meerderheid. Ibrahim leidde een coalitie waarin zowel Maleiers als Chinezen en Indiërs vertegenwoordigd zijn.

Of hij lang premier zal kunnen blijven, is een ander paar mouwen. Anwars Pakatan Harapan (Coalitie van de Hoop) haalde 82 van de 222 zetels, dus lang niet genoeg om alleen te regeren. Ze verliest 18 zetels. Anwar zei te willen regeren met de grote winnaar van de verkiezingen: de islamitische Perikatan Nasional die nu 73 zetels heeft, een winst van 41. Die partij wil meer islam in de politiek.

Umno, dat tot enkele jaren geleden altijd de lakens uitdeelde en opkomt voor de specifieke belangen van de Maleiers (bijna 70 % van de bevolking), zakt tot 30 zetels,een verlies van 28. Andere partijen haalden samen 33 zetels.

Sodomie

Anwar Ibrahim werd lang gezien als de opvolger van Mahathir. In 1998 raakten ze het oneens over de aanpak van de grote Aziatische financiële crisis. Mahathir beschuldigde daarop Anwar van corruptie en sodomie, wat in Maleisië als een zeer zwaar vergrijp wordt beschouwd. Hij kreeg daarvoor resp. 6 en 9 jaar opsluiting. In 2004 deed het Hooggerechtshof hem vrijlaten.

In 2018 trokken Mahathir en Anwar niettemin samen naar de verkiezingen. Mahathir, toen 91, beloofde het ambt na een jaar over de dragen aan Anwar, maar hield die belofte niet. Mahathir moest in 2020 aftreden na een coalitiewissel.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 1 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×