INTERNATIONALE POLITIEK

Antisemitisme, j’accuse

Image
Joodse manifestanten voor solidariteit met de Palestijnen. Antisemieten?

Hoe men critici van Israëls terreur de mond tracht te snoeren

Is de wereld in de greep van een mondiale zaak Dreyfus? Velen voelen zich alvast geroepen om te roepen “j’accuse”. Ook Mia Doornaert steekt de beschuldigende vinger op naar al die linkse antisemieten. In haar en andere zionistische ogen, allemaal vanzelfsprekend nuttige idiotenin handen van Hamas.

Le Monde beticht Jean-Luc Mélenchon in een titel van antisemitisme, maar draagt daar geen enkel element voor aan. Bij de Britse Labourpartij wordt de strijd tegen links al jaren gevoerd in naam van het antisemitisme. Jeremy Corbyn werd op die valse aantijgingen aan de kant gezet. Kandidaten die kritiek hebben op Israël verliezen hun plek op de lijst bij tussentijdse verkiezingen.

In de VS wordt TikTok beschuldigt van antisemitisme want het brengt video’s over de genocide in Gaza. Donald Trump beschuldigt de (vele) joden die kritiek hebben op Israël, ook al van antisemitisme. Een grote groep joodse demonstranten droeg de leuze mee ,,Israel does not represent judaism”. Duidelijk Antisemieten.

Ca suffit

Dat moet stoppen. Dit is meer dan een heksenjacht tegen al wie Israël en zijn beleid van de voorbije 75 jaar bekritiseert. Zeggen dat Israël een apartheidsregime heeft, is antisemiet. Wie de op annexatie afstevende bezetting van Palestijns gebied aanvecht, is dat ook. Wie durft een parallel te maken tussen het getto van Warschau en Gaza, is antisemiet in het kwadraat, ook al komt het op hetzelfde neer: de mensen die je wil liquideren in een getto stoppen, het leven er ondraaglijk maken en hen uiteindelijk uithongeren en tegelijk het getto vernietigen.

In Frankrijk is er een hysterische campagne tegen de organisatoren van een solidariteitsactie met de Palestijnen bij Sciences Po. Niet alleen zijn de Israëlische oorlogsmisdaden daar hard aangevallen, een studente van een zionistische beweging werd de toegang geweigerd. Volgens deelnemers aan de actie is die studente al langer bekend omdat ze op alle pro-Palestijnse manifestaties opduikt om de deelnemers te fotograferen….

Antisemitisme. President Macron en zijn regering hebben erover vergaderd, zo erg is het. Wat dan met al de joodse burgers die zich tegen de zionistische staat Israël keren en het apartheidsregime aanklagen?

Ik herinner terloops aan de affaire Marie L., 9 juli 2004. Marie L. klaagt dat ze in de metro is aangevallen door vier Noord-Afrikaanse en twee zwarte jongeren. Ze hebben een hakenkruis in haar buik gekerfd. De Nationale Assemblee komt in het weekend bijeen over dit grof geval van antisemitisme, president Jacques Chrac legt een vlammende verklaring af. Ca suffit, schrijft Le Monde in een edito. De Morgen neemt dat over. Op maandag geeft Marie L. toe dat ze het heeft verzonnen en zelf heeft gekerfd. Nu beraden Macron en de regering zich al over een geweigerde toegang als antisemitisme. Doornaert volgt.

Uiterst-rechts

Wie in Brussel naar solidariteitsmanifestaties met de Palestijnen is geweest, zal gezien hebben dat daar telkens omvangrijke groepen joodse manifestanten zijn, vooral die van de UJPB, de Union des Juifs Progressistes de Belgique. Zelf ben ik ooit naar een Palestijns kamp (PFLP) geweest in gezelschap van twee joodse militanten. Ook antisemieten in de ogen van Trump, Doornaert en Labourleider Starmer.

In Frankrijk moet vooral La France insoumise (LFI) en haar boegbeeld Mélenchon het ontgelden. Zeker nu ze de Palestijnse activiste Rima Hassan op de lijst voor de Europarlementsverkiezingen op een verkiesbare plaats hebben gezet.

Onder de titel ‘Antisémitisme: comment Jean-Luc Mélenchon cultive l’ambiguïté” (Le Monde 05/01/2024) werd de leider van LFI nogmaals opgevoerd als beklaagde. In de inleiding wordt beweerd dat hij al tien jaar uitspraken ontleent aan antisemitische stereotypes. Maar in het lange artikel vindt men die titel of inleiding nergens bevestigd.

Mélenchon beschuldigt journalisten, terecht, van vooringenomenheid, en als sommige van hen joods zijn, is dat alweer een bewijs van zijn antisemitisme. Hij heeft de voorzitter van de CRIF, een Frans-joodse beweging, uiterst-rechts genoemd. Is dat antisemitisch? Of gewoon een vaststelling van de feiten. Het moet toch ook Le Monde opvallen hoe uiterst-rechts in Europa bijna eendgezind achter Netanyahu staat, een verdediger van onze waarden tegen de moslimwereld? Le Pen, Wilders, De Winter, Meloni… allen achter Netanyahu.

Nee, een groot deel van uiterst-rechts heeft zijn antisemitisme opgeschort, of opgegeven. Zij omarmen het zionisme in zijn meest extreme vorm, want dat voert uit waar zij van dromen. Het wordt daarin aangemoedigd door zowel rechtse, Macron o.a., als ‘linkse’, Scholz, Starmer, voor wie elk antizionisme gelijkstaat aan antisemitisme. Van nuttige idioten gesproken.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Vele Joden willen geen joodse staat

Nogal wat mensen denken dat alle Joden voor de oprichting van een eigen Joodse staat gewonnen zijn. Niets is minder waar. Vele Joden zijn om uiteenlopende redenen tegen de…

Print Friendly, PDF & Email

Labour en anti-semitisme

Heeft Keir Starmer zijn partij nog in de hand? De vraag wordt nu hardop gesteld, nadat diverse kandidaten bepaald onvriendelijke woorden hadden gesproken over Israël. Net zoals vroeger wordt…

Print Friendly, PDF & Email

Over antisemitisme en zionisme

Antisemitisme: hoe het wel en niet gedefinieerd moet worden en waarom we zowel antisemitisme als zionisme moeten bestrijden In verscheidene landen zijn mensen opgepakt wegens antisemitisme omdat ze Israël…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Mexico Ecuador: een diplomatieke rel

Zoiets is nooit eerder gebeurd, zo wordt gezegd; zelfs Pinochet zou dat niet hebben aangedurfd! Spectaculair was het zeker. Met veel geweld drong de militaire politie van Ecuador, in…

Print Friendly, PDF & Email

Twee nieuwe en alarmerende milieurapporten

Het mondiale regenwoud wordt aan tien voetbalvelden per minuut ontbost en de meeste fossiele brandstofbedrijven produceerden meer fossiele brandstoffen in de zeven jaar na het Klimaatakkoord van Parijs (12…

Print Friendly, PDF & Email

Don’t cry for me …

Don’t cry for me Argentina … telkens wanneer je denkt, erger kan het niet, gebeurt er toch weer iets dat het wél erger maakt. Met een anarchistisch uiterst rechtse…

Print Friendly, PDF & Email
Vele Joden willen geen joodse staat

You May Also Like

×