INTERNATIONALE POLITIEK

Anti-Chinese protesten in Kazachstan

Image

In Kazachstan wordt sinds het aantreden van een nieuwe president protest met mate geduld. Een kleine betoging voor meer democratie wordt nu door de vingers gezien. Maar recente protesten tegen de grote Chinese invloed in de economie, kunnen voorlopig niet door de beugel.
President Kassym-Jomart Tokajev beloofde grotere verdraagzaamheid voor kritiek. Hij wijkt daarmee af van zijn voorganger en voogd Nursultan Nazarbajev die geen enkele vorm van oppositie duldde. Nazarbajev, communistisch partijleider ten tijde van de Sovjet-Unie, werd bijna 30 jaar geleden president. Hij trad in maart af, maar blijft nog zeer veel invloed hebben. De hoofdstad Astana werd alvast herdoopt in Nur Sultan.
Tokajev volgde Nazarbajev op na verkiezingen in juni. Bij diverse demonstraties werden toen honderden opposanten opgepakt. Sinds Tokajev staatshoofd werd, zijn er al 4500 betogers aangehouden.

Schulden

De protesten van de voorbije weken zijn vooral gericht tegen de groeiende Chinese invloed in de economie. Chinese firma’s controleren nu meer dan een vijfde van de rijke olieproductie. China heeft grote leningen toegekend voor grote werken in het kader van  de “Belt and Road Initiative” (de “nieuwe zijderoute”) en voert Chinese werkkrachten aan voor die werken. Critici vrezen dat Kazachstan zo snel met een schuldenberg tegenover China zal zitten.
Ook in het naburige Oezbekistan is er sinds de dood van Islam Karimov  drie jaar geleden een politieke opening. Diens opvolger  Sjavkat Mirzijojev laat de media en de oppositie iets meer ruimte dan onder Karimov het geval was.

Oeigoeren

Er is een  ander teer punt in de relatie tussen Kazachstan en China. In Kazachstan wonen veel Oeigoeren die vorige eeuw in diverse periodes naar Kazachstan vluchtten. Veel van die Oeigoeren trekken zich het lot aan van de Oeigoeren in Xinjiang, een provincie met een grote Oeigoerse bevolking. In Xinjiang is het al jaren onrustig. De jongste tijd kwam Xinjiang in het nieuws door de ‘opvoedingskampen’ waar de Chinese overheid Oeigoeren naartoe heeft gestuurd, naar eigen zeggen om zo het islamisme te bestrijden. In zowel Al Qaida als IS zijn talrijke Oeigoeren actief.
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

De Oeigoeren. Een lijdend volk.

De schrijfster (°1969) is China-journaliste voor de Franse krant Libération. Sinds 1991 bezocht ze Xinjiang meerdere keren. Het gebied beslaat zowat 17 procent van China, is drie keer zo…

Print Friendly, PDF & Email

Moskou op verlies in ‘nabije buitenland’

Nevenschade van ‘militaire operatie’ in Oekraïne Na de implosie van de Sovjet-Unie, hoopte Moskou met diverse formules toch nog zijn “nabije buitenland” (de gewezen Sovjetrepublieken min de Baltische staten)…

Print Friendly, PDF & Email

Xi en Poetin in de steppen van Centraal-Azië

Xi Jiping is deze week in Centraal-Azië, zijn eerste buitenlandse reis sinds de coronapandemie uitbrak. Donderdag en vrijdag woont hij in Samarkand de top bij van het SCO, Shanghai…

Print Friendly, PDF & Email
Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×