INTERNATIONALE POLITIEK

Anti-Chinees schild in Oost-Azië

Image

VS-president Joe Biden is erg tevreden over zijn top in Camp David met de leiders van Japan en Zuid-Korea. Ze hebben er de economische, politieke en militaire samenwerking tegen China verder verstevigd in wat Biden ‘historische akkoorden’ noemde. Dit wordt een sterke schakel in de gordel die Washington in de Indo-Pacific rond China tracht te leggen.

Biden, de Japanse premier Fumio Kishida en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Seol zaten voor het eerst formeel samen. Washington is erg in de weer om via allianties en bilaterale akkoorden de positie van China in de Indo-Pacific in te dijken. De drie landen zullen jaarlijks een top en gezamenlijk militaire manoeuvres houden.

Gordel

Japan maakt al deel uit van de Quad, een eerder los samenwerkingsverband met de VS, Australië en India. Belangrijkste opzet daarvan is India bij een anti-Chinese alliantie te betrekken. Australië zit eveneens in de Aukus, een alliantie met de VS en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast hebben de VS talrijke militaire samenwerkingsakkoorden met landen in de regio, zoals de Filipijnen en Singapore.

Biden gaat er prat op dat hij Japan en Zuid-Korea tot nauwe samenwerking bracht. De relaties tussen die twee landen zijn allesbehalve hartelijk; de Koreanen zijn de gruweldaden van de Jaoanse bezettingsjaren niet vergeten, terwijl Japan daar niet wil aan herinnerd worden. De nauwe samenwerking met Japan, stuit dan ook op felle kritiek in Zuid-Korea.

Peking waarschuwt dat die tegen China gerichte driehoek nare gevolgen zal hebben voor deeconomische en technologische samenwerking tussen China enerzijds, Japan en Zuid-Korea anderzijds. Door het spel van de VS mee te spelen, snijden Japan en Zuid-Korea in eigen vlees, terwijl het de VS zijn die daar van profiteren, aldus China.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Sikhs tussen VS en India

Narendra Modi is zes maanden geleden met de grootste honneurs ontvangen op het Witte Huis in Washington. Modi wou de grote vriendschap bezegelen met een bezoek van VS-president Joe…

Print Friendly, PDF & Email

Modi, rijzende wereldster

“Strategische autonomie”: allianties aan alle kanten Narendra Modi, premier van India, is de rijzende ster aan het wereldfirmament. Hij was vorige week in Hiroshima een van de vedettes van…

Print Friendly, PDF & Email

Japan wijst vijanden met de vinger

En verdubbelt legeruitgaven Japan herziet zijn strategie. Het heeft twee grote bedreigingen voor zijn veiligheid met naam genoemd: China en Rusland.  Japan drijft zijn militaire uitgaven fors op en…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×