Anti-Chinees schild in Oost-Azië

VS-president Joe Biden is erg tevreden over zijn top in Camp David met de leiders van Japan en Zuid-Korea. Ze hebben er de economische, politieke en militaire samenwerking tegen China verder verstevigd in wat Biden ‘historische akkoorden’ noemde. Dit wordt een sterke schakel in de gordel die Washington in de Indo-Pacific rond China tracht te leggen.

Biden, de Japanse premier Fumio Kishida en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Seol zaten voor het eerst formeel samen. Washington is erg in de weer om via allianties en bilaterale akkoorden de positie van China in de Indo-Pacific in te dijken. De drie landen zullen jaarlijks een top en gezamenlijk militaire manoeuvres houden.

Gordel

Japan maakt al deel uit van de Quad, een eerder los samenwerkingsverband met de VS, Australië en India. Belangrijkste opzet daarvan is India bij een anti-Chinese alliantie te betrekken. Australië zit eveneens in de Aukus, een alliantie met de VS en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast hebben de VS talrijke militaire samenwerkingsakkoorden met landen in de regio, zoals de Filipijnen en Singapore.

Biden gaat er prat op dat hij Japan en Zuid-Korea tot nauwe samenwerking bracht. De relaties tussen die twee landen zijn allesbehalve hartelijk; de Koreanen zijn de gruweldaden van de Jaoanse bezettingsjaren niet vergeten, terwijl Japan daar niet wil aan herinnerd worden. De nauwe samenwerking met Japan, stuit dan ook op felle kritiek in Zuid-Korea.

Peking waarschuwt dat die tegen China gerichte driehoek nare gevolgen zal hebben voor deeconomische en technologische samenwerking tussen China enerzijds, Japan en Zuid-Korea anderzijds. Door het spel van de VS mee te spelen, snijden Japan en Zuid-Korea in eigen vlees, terwijl het de VS zijn die daar van profiteren, aldus China.

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 66 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook