Angkor Vat is van ons!

De brand in de Notre Dame in Parijs heeft nogal wat vreemde reacties losgeweekt.
Dat Theo Francken er meteen IS moest bijhalen kon verwacht worden. Dat plots alle historische gebouwen die als erfgoed van de mensheid erkend zijn, ook als dusdanig door die hele mensheid werden opgeëist was iets minder verwacht.
Nu is het identiteitsdenken natuurlijk al ver doorgedrongen. Als je niet arm bent kan je niet over armoede spreken. Als je niet ‘geraciseerd’ bent weet je niet wat racisme is. Zijn we niet allemaal gewoon mensen met alle gewone behoeften, verlangens en dromen?
Jazeker.
Maar ook al zijn vrouwen en mannen gewone mensen met gelijke rechten, vrouwen zijn wel verschillend van mannen. Inheemse volken in Amerika zijn ook verschillend van ‘witte’ Amerikanen die hun land veroverd hebben. En Afrikanen hebben doorgaans een andere kleur dan Europeanen. Daar zit helemaal geen essentie aan vast, want de essentie van de mens is juist dat die geen essentie heeft. Behalve mens zijn. En juist omdat we allemaal zo verschillend zijn, hebben we besloten dat iedereen wel gelijke rechten heeft. De erkenning van gelijkheid houdt dus meteen ook de erkenning van verschil in zich.
De Notre Dame is erfgoed van de hele mensheid, dat klopt. Maat de kerk is wel door en door verweven met de geschiedenis van Frankrijk, met haar koningen en keizers én met haar Kerk. Het is geen toeval dat gelovigen én atheïsten staan te huilen bij de vlammen die ze uit de kerk zien komen. Zoals het geen toeval is dat katholieken er hún kerk in zien.
Of met andere woorden, de Notre Dame is van de mensheid maar is ook door en door Frans. Dat kan niemand ontkennen. De Notre Dame is ook katholiek. Ook dat kan niet ontkend worden.
Wat Theo Francken doet is straalbelachelijk én gevaarlijk, maar het betekent niet dat je de werkelijkheid moet ontkennen. Erfgoed van de mensheid, dat in andere omstandigheden zo makkelijk wordt verguisd, is geen excuus om het karakter van een kerk, van een tempel of van een pyramide te ontkennen.
Het is maar één van die rare reacties op een vernielende brand. Want voor sommigen is alles goed om een ideologie uit te dragen. Zelfs de Europese begrotingsregels werden er bijgehaald om te stellen dat de kerk niet onderhouden werd door de Staat, terwijl die brand nota bene is ontstaan door de onderhoudswerken die net bezig waren.
Afijn, iedereen zijn ding. De lezer zal wel beslissen. Angkor Vat is van ons, maar veel begrijp ik er niet van.
 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 299 Times, 1 Visit today

Tags :
Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers