VS president Biden heeft de Oeigoerenwet getekend waarbij geen invoer uit Xinjiang meer kan tenzij aangetoond wordt dat er geen dwangarbeid bij was betrokken. De wet is het orgelpunt van een anti-China campagne die vooral de regio Xinjiang wil treffen als centrale scharnier in de zijderoute over land.
De politiek van de nieuwe zijderoutes vormt zowat het kernstuk van de Chinese betrekkingen met het buitenland. Bij de zijderoute over het land ligt de autonome regio Xinjiang centraal vooral in de betrekkingen met Europa, maar ook met centraal- en westelijk Azië. Vandaar dat voormalig stafchef van Colin Powell kolonel Wilkerson in 2018 vond dat indien de CIA China wil destabiliseren, het dan de beste manier is om van binnenin onrust uit te lokken door samen te spannen met die Oeigoeren tegen de Han Chinezen. (1)
Sinds enige tijd worden dan ook via de CIA dekmantel ‘Victims of Communism’ door Adrian Zenz beschuldigingen geuit die enerzijds een gretige aftrek vinden in de westerse pers en anderzijds door de Chinese pers punt voor punt weerlegd worden. Op de beschuldiging van ‘culturele genocide’ wordt opgemerkt dat de Oeigoeren-bevolking in de regio tussen 2010 en 2018 met een kwart vooruit ging, meer dan de Han-bevolking. Over de zogeheten dwangarbeid in de katoenpluk wordt gerepliceerd dat deze nu bijna volledig gemechaniseerd is. Over het gebruik van dwangarbeid in de sector van zonnepanelen blijkt na fabrieksbezoek dat er nog weinig personeel nodig is bij die fabrieken die sterk technologisch ontwikkeld zijn.
Toch heeft president Biden op 23 december de zogeheten ‘Uygur forced labor prevention act’ getekend. Die veronderstelt dat goederen in Xinjiang met dwangarbeid gemaakt worden. De wet draait echter de bewijslast echter om: het is aan de invoerder om te bewijzen dat de goederen uit Xinjiang niet met dwangarbeid geproduceerd worden.
Reactie China
Buitenlandse Zaken in Beijing heeft prompt scherp gereageerd. ‘Deze wet denigreert kwaadwillig de mensenrechtensituatie spijts feiten en de waarheid; hij verkracht de internationale wet en basisnormen in internationale relaties en bemoeit zich op grove wijze met de binnenlandse aangelegenheden van China’. De woordvoerder van het ministerie vond het ‘lachwekkend dat de VS dat zelf ernstige problemen heeft van mensenhandel en dwangarbeid China belastert en beschuldigt. De afgelopen vijf jaar werden jaarlijks tot 100.000 mensen naar de VS gesmokkeld voor dwangarbeid. Misdrijven tegen de menselijkheid tegen indianen in het verleden vormen de facto genocide’, aldus nog Buza.
De woordvoerder van het regionaal bestuur van Xinjiang detailleerde verder nog dat zuidelijke VS-plantages vanaf het ontvangen van de eerste partij slaven in 1619 tot 1865 de belangrijkste plaats werden waar zwarten en andere minderheden tot dwangarbeid werden gedwongen. Om voor voldoende arbeidskrachten te zorgen, gebruikten Amerikaanse handelaren zelfs tijdens het verbod op de internationale slavenhandel van 1783 tot 1808 nog verschillende middelen om zo’n 170.000 slaven naar de VS te vervoeren. Dit cijfer was een derde van het totale aantal slaven dat sinds 1619 in Noord-Amerika werd geïmporteerd.” Hij besloot dus ‘Je kan zeggen dat dwangarbeid een smet is die nooit uit de Amerikaanse geschiedenis zal worden gewist’.
Nog vrijdag heeft het Comité Buitenlandse Zaken van het Nationaal Volkscongres gezegd dat China sterke tegenmaatregelen zal uitvaardigen als de VS willekeurig blijft handelen. Volgens prof mensenrechten Zhu Ying bij de Southwest University of Political Science and Law probeert de VS Xinjiang te verwijderen uit de bevoorradingsketens. Hij voorspelt dat de wet de belangen van VS bedrijven zal schaden: China vervaardigt 22% van ’s wereld katoen waarvan 84% komt uit Xinjiang.
Drie dagen na het onderteken van de Uygur forced labor prevention act hebben een aantal Chinese wetenschappers na een onderzoek van 3 maanden en na gesproken te hebben met meer dan 70 betrokkenen een rapport gepubliceerd dat de premissen weerlegt van de VS anti-Xinjiang wet.
Intel
Het eerste VS-bedrijf dat reageerde was chipmaker Intel. Het vroeg aan zijn leveranciers om geen producten of goederen meer uit Xinjiang te betrekken. Dit ontketende bij het publiek een storm van protest en de popzanger Wang Junkai zegde zijn contract met Intel op omdat na herhaalde pogingen tot communicatie Intel geen zelfkritiek wilde. Volgens Wang is de verontschuldiging die Intel uiteindelijk publiceerde zwak en waren de lezers van Weibo (2) weinig geneigd die te aanvaarden. Ondertussen heeft Intel de commentaar functie op zijn Weibo account gedeactiveerd.
Walmart heeft producten uit Xinjiang vooral fruit uit zijn ‘Sams Club’ gehaald. De producten zijn officieel uit voorraad. Deze winkel met lidmaatschap groeide dit jaar sterk en Walmart verwacht er dit jaar nog 40 tot 50 meer in China. Chinese klanten hebben gedreigd met het opschorten van hun lidmaatschap nadat Walmart Xinjiang-producten uit de rekken had gehaald. Vrijdag was “#Sam’s Club, Xinjiang” met 1,7 miljoen hits een van de meest gezochte onderwerpen. Een gelijkaardig fenomeen deed zich voor in de onlinewinkel van Walmart. Global Times vond geen druiven noch dadels uit Xinjiang in de Walmart van Beijings district Haidian. Kortom de Amerikaanse bedrijven kunnen kiezen tussen het politieke denken in Washington of het verliezen van een erg grote markt.
Het Franse Carrefour heeft een bevoorradingscentrum in Xinjang zelf zodat het maar 3 tot 4 dagen duurt vooraleer de producten uit de regio in Beijing of Xinjiang zijn. Bij Carrefour komt 52% van de walnoten uit Xinjiang, 93 % van de dadels en alle druiven. Deze verhoudingen zouden algemeen gangbaar zijn in de kleinhandel.
Toeleveringsketens
Waarnemers verwachten dat de wet grote schade zal aanrichten aan duizenden toeleveringsketens. De invoerders zullen een hoge prijs betalen om te bewijzen dat ze de wet toepassen vermits de bewijslast niet meer bij de douane ligt maar bij de invoerders en verbruikers. Katoen, tomaten en polysilicium werden al geviseerd door de US Customs and Border Protection’s detaining list maar nu zijn virtueel alle producten in het geding.
Dat het naleven van de wet geen eenvoudige zaak is vertelt advocaat Li Ye die gespecialiseerd is in internationale handel. De American Photovoltaic Association heeft een gids gepubliceerd die de bedrijven uitlegt hoe kan bewezen worden dat de zonnepanelen die naar de VS verstuurd worden geen polysilicium bevat uit Xinjiang. Deze gids heeft de gehele industriële standaard veranderd, aldus Li. De keten is zeer lang en bestaat uit minstens 4 tot 5 procedures waarbij verschillende fabrieken betrokken zijn. Elk zonnepaneel heeft wel een bar code en deze code verwijst uiteindelijk naar welke oven de silicone heeft vervaardigd. Maar het verificatieproces blijft omslachtig.
Volgens een manager van een leidende PV-firma is het onrealistisch voor VS invoerders om Xinjiang PV-materiaal te verwijderen vermits zowat elk zonnepaneel grondstoffen bevat uit Xinjiang. Insiders bestempelen dan ook het willen verwijderen van Xinjiang uit de keten van zonnepanelen als een ‘mission impossible’. Een weinig comfortabele situatie voor de nieuwe VS ambassadeur Burns. Het is uitkijken welke tegenmaatregelen China zal treffen. Toen Xinjiang gouverneur Chen Quanguo en vijf andere topverantwoordelijken door de VS gesanctioneerd werden was China er snel bij om ook vier personen te sanctioneren van de VS-commissie over International Religious Freedom.
Noten:
(1) Zie voor de toespraak van kolonel Wilkinson: https://www.youtube.com/watch?v=16yxcuwGQgU
(2) Weibo is één van de grootste sociale mediaplatforms in China. Te vergelijken met Twitter.
Bron: Global Times, SCMP
Lees ook: https://www.chinasquare.be/xinjiang-wat-weten-we-hoe-komen-we-aan-die-kennis-en-waarom-deel-1/