INTERNATIONALE POLITIEK

Alweer crisis in Sofia

Image

De Bulgaarse coalitieregering van Kiril Petkov heeft een vertrouwensmotie niet overleefd. De premier weet zijn nederlaag in de stemming (123 op 240) onder meer aan oligarch Peevski, wiens naam opdook in de Panama Papers. En hij had het ook over de Russische ambassadrice Eleonora Mitrofanova die erg bedrijvig was geweest om zijn regering te doen struikelen.

In december vormde Petkov na de zege van zijn splinternieuwe partij “Verandering” een regering met de socialistische BSP, ‘Democratisch Bulgarije’ en ‘Er is zulk een natie’ van showvedette Salvi Trifonov. Deze laatste trok zich op 8 juni abrupt terug uit de coalitie met als uitleg dat Petkov op talrijke punten niet meer te vertrouwen was.

Trifonov vermeldde uitdrukkelijk het feit dat Petkov het Bulgaars verzet wil opgeven tegen de onderhandelingen van Noord-Macedonië met de EU. Sofia kantte zich daar tegen omdat Noord-Macedonië te weinig rekening zou houden met zijn Bulgaarse wortels.

Oekraïne

Binnen de coalitie was er verzet tegen Petkovs plannen voor wapenleveringen aan Oekraïne. Onder meer de BSP is daar erg tegen en werd daarin gesteund door president Roemen Radev. Premier Petkov moest begin juni de Oekraïense ambassadeur laten weten dat het parlement die leveringen had verworpen zodat Bulgarije zich zou beperken tot reparaties aan Oekraïens materiaal..

De voorbije dagen waren er betogingen tegen Petkov, onder meer georganiseerd door de zeer rechtse ‘Wedergeboorte’ en ‘Er is zulk een natie’. Deze partij wordt steeds meer genoemd in criminele affaires, partijleiders zouden nauwe banden hebben met invloedrijke maffiagroepen.

President Radev gaat eerst de partij ‘Verandering’ opdraht geven een nieuwe regering te vormen. Indien dat niet lukt, komt het initiatief aan Boiko Borissov, leider van de rechtse GERB, die van 2009 tot 2021 bijna onafgebroken de regering leidde. Vooral breed protest tegen de corruptie onder diens beleid, leidde vorig jaar tot het succes van diverse opposanten in drie stembusgangen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Bulgaren (alweer) naar stembus

De Bulgaren zullen op 9 juni niet alleen hun afgevaardigden in het EU- maar ook in het nationaal parlement kunnen kiezen. Hoeveel zullen nog zin hebben om voor de…

Print Friendly, PDF & Email

De rafelrand van de EU: Bulgarije

De oorlog in Oekraine zuigt alle aandacht voor de andere staten langs de Europese Oostgrens weg. Of het moeten Polen en Hongarije zijn, twee notoir eigenzinnige lidstaten van de…

Print Friendly, PDF & Email

Brussel legt Bulgarije kabinet op

Bulgarije heeft na vijf parlementsverkiezingen in twee jaar een nieuwe regering met een parlementaire meerderheid – 132 parlementsleden van de 201 gaven haar het vertrouwen. Een compromis tussen de…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×