23 June 2022

Alweer crisis in Sofia

De Bulgaarse coalitieregering van Kiril Petkov heeft een vertrouwensmotie niet overleefd. De premier weet zijn nederlaag in de stemming (123 op 240) onder meer aan oligarch Peevski, wiens naam opdook in de Panama Papers. En hij had het ook over de Russische ambassadrice Eleonora Mitrofanova die erg bedrijvig was geweest om zijn regering te doen struikelen.

In december vormde Petkov na de zege van zijn splinternieuwe partij “Verandering” een regering met de socialistische BSP, ‘Democratisch Bulgarije’ en ‘Er is zulk een natie’ van showvedette Salvi Trifonov. Deze laatste trok zich op 8 juni abrupt terug uit de coalitie met als uitleg dat Petkov op talrijke punten niet meer te vertrouwen was.

Trifonov vermeldde uitdrukkelijk het feit dat Petkov het Bulgaars verzet wil opgeven tegen de onderhandelingen van Noord-Macedonië met de EU. Sofia kantte zich daar tegen omdat Noord-Macedonië te weinig rekening zou houden met zijn Bulgaarse wortels.

Oekraïne

Binnen de coalitie was er verzet tegen Petkovs plannen voor wapenleveringen aan Oekraïne. Onder meer de BSP is daar erg tegen en werd daarin gesteund door president Roemen Radev. Premier Petkov moest begin juni de Oekraïense ambassadeur laten weten dat het parlement die leveringen had verworpen zodat Bulgarije zich zou beperken tot reparaties aan Oekraïens materiaal..

De voorbije dagen waren er betogingen tegen Petkov, onder meer georganiseerd door de zeer rechtse ‘Wedergeboorte’ en ‘Er is zulk een natie’. Deze partij wordt steeds meer genoemd in criminele affaires, partijleiders zouden nauwe banden hebben met invloedrijke maffiagroepen.

President Radev gaat eerst de partij ‘Verandering’ opdraht geven een nieuwe regering te vormen. Indien dat niet lukt, komt het initiatief aan Boiko Borissov, leider van de rechtse GERB, die van 2009 tot 2021 bijna onafgebroken de regering leidde. Vooral breed protest tegen de corruptie onder diens beleid, leidde vorig jaar tot het succes van diverse opposanten in drie stembusgangen.

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 1 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×