Alles wat U wil weten over de klimaatconferentie en over mensenrechten

Van 6 tot 18 november wordt in Sharm el-Sheikh, Egypte ‘COP27’ georganiseerd. COP staat voor ‘Conference of the Parties’, de 197 landen die de in 1992 vastgelegde Kaderconventie over Klimaatverandering’ hebben aanvaard. Uitpers berichtte al uitvoerig over alle aspecten van de problematiek, inclusief de mensenrechten in Egypte. We bieden U hier een overzicht van wat er te lezen valt.

De onderhandelingen verlopen traag en moeizaam. Vandaag gaat het er om de solidariteit en de samenwerking te bevestigen die in het Akkoord van Parijs in 2015 werden afgesproken. Ook ‘loss and damage’ staan op de agenda, want we weten dat de armste landen die geen enkele schuld hebben aan de kmlimaatverandering er wel de zwaarste gevolgen van dragen.

De heerlijke zomertemperaturen van afgelopen maand oktober, maar ook de extreme weersomstandigheden met droogte, cyclonen en overstromingen zowat overal ter wereld – denk aan Pakistan – tonen aan dat het nu wel echt bijzonder dringend is geworden. Kunnen we de aarde nog redden? Wat zijn we bereid op te geven?

Uitpers brengt een reeks artikelen over dit thema en hoopt dat ze U wegwijs maken in de veel verschillende mogelijkheden die er toch wel zijn om ons een toekomst te garanderen.

Ronnie De Fossé brengt in twee artikelen een overzicht van wat aan het gebeuren is en stelt een radikale maar eigenlijk simpele oplossing voor: haal de CO2 uit de atmosfeer! Klimaat: Het laatste hoofdstuk? (uitpers.be) en Pleidooi voor het 280ppm KlimaatNoodplan (uitpers.be)

Francine Mestrum herhaalt dat niemand bereid is om op vrijwillige basis af te zien van comfort en luxe, terwijl arme mensen en landen echt nog wel meer energie nodig hebben. Het kan er daarom niet om gaan de scherpe kantjes af te ronden van milieumaatregelen, maar omgekeerd te beginnen met sociale rechtvaardigheid: De strijd tegen klimaatverandering: hoe dan? De strijd tegen klimaatverandering: hoe dan? (uitpers.be)

Freddy De Pauw geeft er een voorbeeld van: Franse lage emissiezones asociaal: Franse Lage Emissiezones: “Asociaal” (uitpers.be)

Voor wie wil weten wat klimaatverandering concreet betekent in Pakistan: Pakistan: als de wereld de andere kant uitkijkt (uitpers.be)

En wat dacht U? De rijken vervuilen stukken meer dan de armen: https://www.theguardian.com/environment/2022/nov/01/polluting-elite-enormous-carbon-dioxide-emissions-gap-between-poorest-autonomy-study?CMP=Share_AndroidApp_Other

Hoe dan ook, het Europees Parlement verwacht alvast geen grote resultaten van de Conferentie in Egypte, stelt Lukas De Vos: SOMBERE VOORUITZICHTEN VAN EUROPEES PARLEMENT VOOR SJARM-EL-SJEIK (uitpers.be)

Zeker nu de Klimaatconferentie plaats vindt in Egypte, is het belangrijk er op te wijzen dat klimaatrechtvaardigheid niet kan zonder respect voor mensenrechten. Naomi Klein schreef er een interessant stuk over: From blah blah blah to Blood Blood Blood : Egypt en COP27: COP27 Summit in Egypt’s Police State Creates Moral Crisis for Climate Movement (theintercept.com)

Ook het South Centre maakte er een paper over: At the intersection of climate justice and human rights: At the intersection of climate change and human rights – Global Social Justice

Nobelprijswinnaars riepen op om politieke gevangenen vrij te laten en met name Alaa Abd el-Fattah: https://www.aljazeera.com/news/2022/11/2/cop-27-nobel-prize-winners-demand-egypt-free-political-prisoners

Over Alaa Abd el-Fattah hebben we ook belangrijk insider nieuws. De situatie in Egypte is werkelijk zeer gevaarlijk voor alle sociale bewegingen. Net voor het begin van COP27 heeft de regering nog snel even honderden activisten opgepakt. Alaa Abd el-Fattah van zijn kant is al tweehonderd dagen in hongerstaking en liet weten voortaan ook geen water meer te willen drinken. Dit is zo goed als zeker zijn dood. Don’t greenwash your climate crimes by greenwashing Egypt’s Military Dictatorship (uitpers.be)

In België publiceerden enkele ngo’s en andere organisaties een opiniestuk dat we U ook willen brengen: COP 27 en Egypte: pas de justice climatique sans respect des droits humains – Le Soir

Het risico bestaat dat Egypte probeert de mensenrechtensituatie in eigen land onder de mat te vegen. Sommige organisaties zouden daar zelfs toe bijdragen: https://www.theguardian.com/environment/2022/oct/30/greenpeace-egypt-greenwashing-cop27?

En om de stelling van Francine Mestrum kracht bij te zetten, een stuk van Ann Pettifor met een provocerende maar terechte titel: Waarom economische rechten nodig zijn: Will Greta Thunberg’s campaign destroy jobs? (substack.com)

De militarisering heeft een uiterst nefaste invloed op de uitstoot van broeikasgassen. Lees er alles over op https://climatemilitarism.org/ en https://ceobs.org .

En tenslotte: neen, klimaatverandering is geen luxeprobleem van het rijke Westen, wel integendeel. Ook gewone Afrikanen liggen er wakker van en willen klimaatrechtvaardigheid:  African People’s Climate Justice Declaration to African Governments | Progressive International

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 416 Times, 1 Visit today

Tags :
Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

zie ook