INTERNATIONALE POLITIEK

Algiers schiet op Kabylische MAK

Image

In Algerije zijn deze week 27 leden van de MAK aangehouden. De Mak: Mouvement pour l’autodétermination de la Kabylie – Beweging voor Zelfbeschikking van Kabylië, een regio van 7.5 miljoen inwoners, hoofdzakelijk Berbers). De MAK is volgens Algiers een terroristische organisatie. Vermeende steun van Marokko aan de MAK was vorige maand het voorwendsel voor Algiers om de diplomatieke betrekkingen met Marokko te verbreken.

Marokko

Algiers had er eerder al Marokko en de MAK van beschuldigd achter de enorme bosbranden in Kabylië te zitten. Marokkaanse media en Kabylische militanten verdachten er de Algerijnse geheime diensten van de branden te hebben aan gestoken als vergelding voor de rol van Kabyliërs in de Hirak. In deze massale betogingen voor verandering na februari 2019 doken vaak vlaggen op van de MAK.

De Marokkaanse vertegenwoordiger bij de VN sprak in juli met sympathie over de Kabylische beweging voor zelfbeschikking. Even later weigerde Marokko een lid van de MAK aan Algiers uit te leveren. Algiers betichtte Rabat ervan de MAK volop te steunen, samen met de zionisten. De “patriottische pers” schildert de MAK af als een oord van verderf waar vrije zeden heersen…

De jongste tijd worden ‘de zionisten’ vaker beschuldigd de hand te hebben in de MAK. Sommige Berbers, ook in Marokko, vinden dat ze in hun strijd tegen het ‘Arabisch imperialisme’ aan dezelfde kant als Israël staan. Algiers heeft Marokko zwaar aangevallen voor het aanknopen van goede relaties met Israël. Rabat deed dat op verzoek van ex-president Trump van de VS die in ruil de Marokkaanse rechten op de westelijke Sahara erkende.

Marokko heeft zelf problemen met een deel van de Berberbevolking, vooral in de noordelijke Rifregio. Daar kwam het de voorbije jaren tot massale protesten die soms gewelddadig werden onderdrukt.

Ontvoerd

Algiers zet de jongste tijd meer druk op landen waar de MAK actief is. Frankrijk wees vorige week een verzoek tot uitlevering van MAK-leider Ferhat Mehenni af. Deze verblijft daar al meer dan 20 jaar als vluchteling.

In Tunis verliep het anders. Daar werd een MAK-sympathisant vorige week koudweg door een commando ontvoerd, duidelijk met medeweten van de Tunesische overheid. De man was een door de VN beschermde vluchteling, wat een felle reactie van het Vluchtelingencommissariaat van de VN ontlokte.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Aan Algerijns gas hangt geen luchtje

Het parlement van de EU heeft Marokko veroordeeld voor schendingen van de mensenrechten. Met o.m. het verwijt journalisten op valse gronden op te sluiten. Diezelfde week bevestigde de Algerijnse…

Print Friendly, PDF & Email

Radioactiviteit onder het Algerijnse zand

Het Ahaggargebergte ligt in het westen van de Algerijnse Sahara. De prehistorische mens heeft er prachtige rotstekeningen nagelaten. De mens van de 20ste eeuw heeft er nucleair afval achtergelaten.…

Print Friendly, PDF & Email

Algerijnen razend op Macron

Algiers heeft zijn luchtruim gesloten voor Franse militaire toestellen nadat het eerder al zijn ambassadeur uit Parijs had teruggeroepen. Een “geschiedkundige” uitspraak van de Franse president Emmanuel Macron (De…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×