Algerijnse generaal "pleegt abortus"

Er is paniek bij de regerende clans in Algiers. Legerbaas Gaïd Salah vindt dat president Abdelaziz Bouteflika medisch onbekwaam moet worden verklaard om zijn ambt nog verder uit te oefenen (artikel 102 van de grondwet). Zelfs de partijen die Bouteflika tot voor kort onvoorwaardelijk steunden, vinden dat. De vele Algerijnen die al weken de straat opgaan om niet alleen Bouteflika maar het ganse systeem aan te klagen, vinden dat dit stinkt. Dit zijn manoeuvres om dit systeem te redden.  Mostefa Bouchachi, vroegere voorzitter van de Algerijnse Liga voor Mensenrechten en een bekend figuur van de manifestaties, is scherp over het voorstel van generaal Salah: dit is een vorm van abortus van onze vreedzame opstand”.
Het systeem, dat zijn de politieke en militaire liefhebbers en hun zakenvrienden die al jaren vooral voor eigen rekeningen regeren. Want wat als Bouteflika wordt “te ziek” verklaard? Dan wordt Abdelkader Bensalah, voorzitter van de ‘senaat’, interim-president.
Zoals Bouteflika behoort hij tot “de clan van het westen”, de grensstreek met Algerije. Zijn tegenstanders beweren zelfs dat hij in feite Marokkaan is. In Algerije wordt vaak gesproken over “de clan van Oujda”, een Marokkaanse stad bij Algerije omdat die leiders er banden mee hebben. Of ook Tayeb Belaïz, hoofd van het Grondwetshof en van de “clan van het westen”, zou de interim kunnen waarnemen.

Op de loer

Maar dat is dus niet wat de miljoenen Algerijnse betogers willen. Van in de eerste dagen al zijn ze beducht voor twee grote risico’s: dat het leger hun verzet rooft, en ten tweede dat de islamisten op de loer liggen.
Generaal Salah stond tot enkele weken geleden pal achter Bouteflika, maar hij begreep snel dat het roer moet gekeerd worden om dit regime van graaiers te redden. Nu hij het weer heeft over “vijandige elementen die de manifestaties willen misbruiken”, zijn de Algerijnse actievoerders dubbel op hun hoede.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 279 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook