Algerije wordt opgevrijd

Algiers toont de jongste tijd grotere belangstelling voor wat er in buurland Libië gebeurt. Algerije wordt door sponsors van de strijdende partijen in dat land druk opgevrijd om het aan hun kant te krijgen. Algiers zoekt vooral zijn (energierijk) zuiden te beschermen tegen terreurgroepen in de Sahel en Libië.
Algerije kreeg deze week bezoek van de Turkse president Erdogan die in Libië volop het kamp van premier Sarraj in Tripoli steunt. Op 2 januari kreeg Erdogan de zegen van het Turks parlement om naast wapens ook troepen te sturen. Turkije tekende met Sarraj een akkoord dat ook gaat over de maritieme grenzen om zo zijn aanspraken op maritieme gasvelden te versterken.

Hirak

Tegelijk met Erdogan ontvangt Algiers ook sjeik Abdallah Ben Zayed Al Nahyane, minister Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten. Algerije rekent op de Emiraten voor grote investeringen. Die Emiraten steunen in Libië zeer actief het kamp van Generaal Haftar die sinds april Tripoli belegert. De Emiraten leveren gesofisticeerde wapens en geld, zoals ook Saoedi-Arabië doet. Dat laatste land zou o.m. de Russische huurlingen aan Haftars kant betalen.
De Emiraten staan op een zeer slecht blaadje bij de miljoenen Algerijnen die nu al bijna een jaar deelnemen aan de ‘Hirak’, met de wekelijkse betogingen tegen het regime. De Emiraten en Saoedi’s verzetten zich tegen alles wat de gevestigde ordes aantast en zijn als de dood voor volksmobilisaties als de Hirak.