Algerije, geen pauze in hirak

De Algerijnse hirak, volksopstand, zal met de Ramadan geen pauze kennen. De miljoenen die sinds februari op straat komen om het regime te doen opkrassen, willen zich niet in de luren laten leggen door generaal Ahmed Gaïd Salah. De generaal werpt zich op als de grote zuiveraar die topfiguren van het regime, politici, militairen en zakenlui, opsluit. Hij wil duidelijk de regie in handen houden, maar na bijna drie maanden massamobilisaties willen de miljoenen achter de hirak meer dan schijn.
De generaal heeft nochtans topfiguren van het regime doen aanhouden. Veel Algerijnen konden bijna hun ogen niet geloven toen ze op tv zagen dat de machtigste man van het regime, Said Bouteflika, broer van de afgetreden president Abdelaziz Bouteflika, niet langer op vrije voeten was. Hij wordt er onder meer van beschuldigd dat hij de noodtoestand had willen uitroepen om gewelddadig een einde te maken aan de hirak.

Clans

Samen met Said Bouteflika werden ook twee andere bekenden, gewezen chefs van de inlichtingendiensten, aangehouden: oud-generaal Mohamed Médiene bekend als ‘Toufik’, en Athmane Tartag, bekend als ‘Bachir’. Toufik was hij in 2015 door toedoen van generaal Salah samen met andere chefs van de geheime dienst werd weggezuiverd. Vandaar ook dat voor veel Algerijnen de opsluiting van die mannen een afrekening onder clans is. Ook de arrestatie van diverse zakenlui, onder wie de rijkste van het land, wordt daaronder gerangschikt. Het gaat immers vooral om zakenlui die goede banden hadden met Said Bouteflika of met Toufik.
Want wat rest van het regime, blijft bij het plan om op 4 juli verkiezingen te houden. Wat door de actievoerders wordt afgewezen. De hirak is beter georganiseerd, er komen woordvoerders en centrale eisen  naar voor. Een van die eisen is dat onafhankelijke figuren uit de hirak een overgangsperiode leiden en dus het initiatief uit handen nemen van het regime.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 324 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook