Algerije, een afwezige meerderheid

De meeste Algerijnse oppositiepartijen zijn opgetogen over de parlementsverkiezingen van vorige zaterdag, ook al halen ze geen zetel. Ze hadden opgeroepen tot boycot van wat ze een farce noemden. Er werd aanvankelijk gesproken over een opkomst van 30,2 %, maar dat was blijkbaar een overschatting. Want bij de officiële bekendmaking van de resultaten, werd geen cijfer over opkomst gegeven. Te gênant.

In diverse grote steden kwam nauwelijks iets meer dan 10 % opdagen, in Tizi Ouzo (in Kabilië) was dat minder dan één percent, zoals in de rest van die regio. Ook bij de Algerijnen in het buitenland was de deelname uiterst gering. President Abdelmajid Tebboune had bij voorbaat gezegd dat de opkomst van bijkomend belang is.

Meer dan 18 miljoen kiezers zijn niet naar de stembureaus gegaan, de 407 parlementsleden zijn gekozen door 4,6 miljoen Algerijnen, aldus de krant El Watan.

Zetels

Het FLN, de partij ontstaan uit de beweging die de onafhankelijkheid van 1962 bevocht, heeft met 105 gekozenen de eerste plaats, net als vorige keer. Een andere partij van het regime, het RND, krijgt 58 zetels toegewezen. Niet dat de uitslag zo veel verschil maakt, gezien de lage opkomst en de beperkte macht van de 407 leden van het parlement. De 7 gekozenen van Tizo Ouzou vertegenwoordigen samen minder dan één percent van de ingeschreven kiezers…

De islamistische MSP (Mouvement de la Société pour la Paix) verklaarde maandag dat zij als sterkste uit de bus was gekomen en klaagde meteen ook over onregelmatigheden. Die partij haalt 64 zetels. Er zijn ook islamisten onder de 78 onafhankelijken.

In de aanloop tot de verkiezingen werd de repressie opgevoerd zodat de ‘Hirak’, de massale protestbeweging die begin 2019 op gang kwam, geen roet in het eten zou gooien. Terwijl verscheidene Algerijnse journalisten zijn opgepakt, trok de regering de accreditatie in van de journalisten van tv-nieuwszender France 24. Die had kort daarvoor een kritische reportage vertoond over de op handen zijnde verkiezingen.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 345 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook