Albanië blijft ‘socialistisch’

De Socialistische Partij van premier Edi Rama wint de Albanese parlementsverkiezingen. Rama, die in 2013 regeringsleider werd, kan aan een derde ambtstermijn beginnen.

Zijn SP haalt rond de helft van de stemmen en minstens 72 van de 140 zetels. De kleine Sociaaldemocratische partij, een bondgenoot, haalt er 3. De “Alliantie voor Verandering”, een coalitie rond de rechtse Democratische Partij (DP) van Lulzim Basha haalt bijna 40 % . Haar bondgenoot “Beweging voor Socialistische Integratie” geleid door Monika Kryemadhi, de vrouw van president Ilir Meta, 7%. Deze brak in 2004 met de SP.

De campagne was zeer hevig en zelfs bijwijle gewelddadig. De rechtse oppositie beschuldigde de SP van zware corruptie, samenwerking met georganiseerde misdaad en machtswellust. Onder andere Saimiri Tahiri, een vroegere SP-minister van Binnenlandse Zaken, werd aangeklaagd voor medeplichtigheid aan drughandel en georganiseerde misdaad.

Pot en ketel

Rama won in 2013 overtuigend na een lange regeerperiode van de Democratische Partij tijdens dewelke de corruptie enorm toenam. Inzake contacten met maffiagroepen heeft de DP veel boter op het hoofd, ze staat vooral sterk in noordelijke gebieden waar sommige clans banden hebben met maffiagroepen. Trouwens, zowel SP als DP zien er geen graten in dat Albanese maffiagroepen, erg actief in drughandel en mensenhandel, een deel van hun winsten investeren in o.m. de toeristische sector.

Het machtsmisbruik dat de SP en Rama wordt verweten, was er ook onder de DP. De regering Rama heeft inderdaad geprobeerde kritische media het zwijgen op te leggen. De voorbije jaren kwam het vaak tot massaprotesten tegen de regering, vooral vanuit de jeugd.

Albanië biedt nog altijd weinig perspectief voor degelijk werk, veel jongeren wijken dan ook uit, vaak tijdelijk, naar West-Europa. Toen eind vorig jaar bij een jongerenbetoging een dode viel, nam de minister van Binnenlandse Zaken Sander Lleshaj ontslag. Toen er in 2011 bij een protestactie vier doden vielen, nam de toenmalige minister, de huidige DP-leider Basha, geen ontslag.

Toen studenten in 2018 protesteerden tegen de onderwijswet, die ze neoliberaal vonden, wou de DP op de kar springen. Maar de betogers verbrandden toen vlaggen van SP en DP, voor hen één pot nat.

Groot-Albanië

Opmerkelijk was dat de premier van Kosovo, Albin Kurti, ook een stem kwam uitbrengen. Kurti is leider van een links-nationalistische partij,Vetëvendosje, die in februari met glans, 50,2%, de parlementsverkiezingen won. Die partij is voorstander van een Groot-Albanië, met Albanië, Kosovo en een deel van Noord-Macedonië; Dat is een van de vele kwesties die de stabiliteit in de westelijke Balkan onder druk zetten.

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 391 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook