INTERNATIONALE POLITIEK

Albanese jongeren de straat op

Image

Sinds een jongeman vorige week: dinsdag in Tirana door de politie is doodgeschoten, komen dagelijks jongeren de straat op. Minister van Binnenlandse Zaken Sander Lleshaj nam ontslag, maar dat heeft de gemoederen niet bedaard.

Premier Edi Rama (foto) van de Socialistische Partij, noemde de dood van de ongewapende jongeman van 25 “een geïsoleerd incident”. Volgens de jongeren is dit het zoveelste bewijs van het gewelddadig karakter van de politie. Ook in andere steden, o.m. Shkoder, waren er protesten.

Ontslagnemend minister Lleshaj noemde zijn ontslag het bewijs dat de regering het protest ernstig neemt. In tegenstelling, zei hij, tot de huidige oppositieleider Lulzim Basha (Democratische Partij, DP) die in 2011 geen ontslag nam nadat de politie vier deelnemers aan een protestactie doodde.

Eind 2018 kwamen Albanese jongeren ook massaal op straat tegen de verhoging van de inschrijvingskosten aan universiteiten en hogescholen. De studenten klaagden toen het ganse onderwijsbeleid aan dat volgens hen met een wet van 2015 de neoliberale toer was opgegaan.

De DP wou toen de SP-regering het vuur aan de schenen leggen, maar de studenten verbrandden toen ostentatief vlaggen van zowel SP als DP. Begin dit jaar kwam de DP op straat om het ontslag van “dictator Rama” te eisen.

Veel Albanese jongeren zijn zwaar gefrustreerd door de schaarse loopbaankansen in eigen land, wat tot grote emigratie van jongeren leidt.
In april volgend jaar hebben parlementsverkiezingen plaats.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Albanië blijft ‘socialistisch’

De Socialistische Partij van premier Edi Rama wint de Albanese parlementsverkiezingen. Rama, die in 2013 regeringsleider werd, kan aan een derde ambtstermijn beginnen. Zijn SP haalt rond de helft…

Print Friendly, PDF & Email

Balkan: Help, we lopen leeg

Demografische angsten (1) Kroatië is erg in trek bij toeristen uit de rest van Europa en daarbuiten. In de drukke periode zocht en vond de toeristische sector altijd wel…

Print Friendly, PDF & Email

Erdogans lange arm in de Balkan

De Turkse president Recep Erdogan koestert een Ottomaanse droom. En bij dat Ottomaanse rijk hoorde tot een goede eeuw geleden ook een groot deel van de Balkan. Erdogan heeft…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×