INTERNATIONALE POLITIEK

Al-Nusra Front richt bloedbad aan onder Syrische Koerden

Image

Afgelopen week bereikten ons gruwelijke berichten over slachtpartijen op de Koerdische burgerbevolking in verschillende Syrische dorpen, die uitgevoerd zouden zijn door het aan Al-Qaeda gelieerde Jabhat Al-Nusra Front, de Islamic State of Iraq and Syria (ISIS) en brigades van het Vrije Syrische Leger. Hoewel het moeilijk is de berichten te verifiëren, zijn de individuele getuigenissen van overlevenden bijzonder alarmerend…  Is er een etnische zuivering tegen de Koerden aan de gang?

Tel Aran en Tel Hasil

Het Al-Nusra Front en Islamic State of Iraq and Syria (ISIS) vielen op 29 juli 2013 de Koerdische dorpen Tel Aran en Tel Hasil in de buurt van Aleppo aan.

Volgens ooggetuigen, die aan het bloedbad ontsnapten door de woestijn in te vluchten, riepen het Al-Nusra Front en de ISIS vanop de moskee om dat het “halal” is om Koerden te vermoorden en Koerdische vrouwen te verkrachten. De 25-jarige Kevser Kalo, een overlevende uit Tel Hasil, vertelde: “Toen de imam de moskee binnenkwam om de azan te reciteren, beletten zij hem dit. In plaats daarvan deden ze een oproep tegen de Koerden. Ze zeiden ‘het is tijd om de Koerden uit te roeien’. Vanuit de luidsprekers op de minaret verkondigden ze dat ‘de eigendommen en de eer van de Koerden halal zijn voor jou’.”

Een andere ooggetuige, Verdê Hawa, uit Tel Aran vertelt hoe ze met haar drie kinderen de woestijn invluchtte. “Ze hebben onze familieleden Semir en Ali voor onze ogen vermoord. We hebben drie dagen onder de brandende zon door de woestijn gelopen. Ze hebben ons afgeslacht enkel en alleen omdat we Koerden zijn.” Andere vrouwen hebben het eveneens over moorden, onthoofdingen, plunderingen en verkrachtingen.

De Democratische Eenheidspartij PYD heeft het in een dringende oproep aan de internationale gemeenschap over “honderden kinderen, vrouwen en ouderen” die vermoord werden. Minstens 70 moorden en twee onthoofdingen werden volgens de PYD bevestigd door ooggetuigen. Een driehonderdtal burgers zouden momenteel nog gevangenzitten en duizenden anderen zouden op de vlucht zijn. De partij heeft het over een etnische zuivering. Sindsdien is het moeilijk te weten te komen wat er in de belegerde dorpen aan het gebeuren is.

Volgens het Koerdische nieuwsplatform Alliance for Kurdish Rights is het Vrije Syrische Leger (FSA), dat door Turkije en het Westen gesteund wordt, eveneens betrokken bij de slachtpartijen. FSA-commandant Abdul-Jabbar Al-Aqidi zou samen met andere FSA-commandanten in een videoboodschap gedreigd hebben om alle Koerden uit te moorden. De FSA-officieren zouden ook gezegd hebben dat ze hun munitiedepots open zullen stellen voor het Al-Nusra Front en de Islamic State of Iraq and Syria (ISIS).

Tel Abyad

Begin deze week berichte de Iraanse staatstelevisie al-Alam dat het Al-Nusra Front en de ISIS op maandag 5 augustus 450 Koerdische vrouwen en kinderen (330 vrouwen en 120 kinderen) afgeslacht zouden hebben in Tel Abyad, vlakbij de Turkse grens. Dat nieuws werd prompt overgenomen door de Russische media en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov, hoewel het tot op heden nog steeds niet bevestigd is door een onafhankelijke bron en dus voorlopig met een grote korrel zout moet genomen worden. Iran en Rusland zijn immers, als bondgenoten van Assad, gebaat bij het in diskrediet brengen van de oppositie, die ze graag afschilderen als “terroristen”. Een Koerdische getuige, Yasin Tarbush, verklaarde aan RT (het vroegere Russia Today) dat het Al-Nusra Front en andere, islamitische rebellen de stad omsingelden. “Ze gingen van deur tot deur en gingen alle huizen binnen. Als er mannen aanwezig waren dan werden ze vermoord, de vrouwen en kinderen werden gevangen genomen.”

Wat er nu precies waar is van het verhaal, valt moeilijk te achterhalen. Koerdische bronnen zeggen dat het cijfer waarschijnlijk niet klopt, maar ze benadrukken wel dat er Koerden vermoord worden. Het VN-kantoor voor de Mensenrechten in Genève zegt dat de zaak onderzocht wordt. Het Al-Nusra Front ontkent ondertussen de beschuldigingen en roept in een videoboodschap de Koerden op om terug te keren naar de stad. Het Koerdische nieuwsagentschap Firat meldt op hetzelfde moment dat er vandaag nog steeds 200 burgers gevangen worden gehouden in Tel Abyad.

Stop het bloedbad

Het Koerdisch Instituut Brussel roept de Belgische politieke wereld op om er voor te zorgen dat er geen wapens geleverd worden aan de islamitische fundamentalisten van het Al-Nusra Front en ISIS. Turkije moet er verder voor zorgen dat deze groepen niet langer vanaf haar grondgebied kunnen opereren. De gebeurtenissen in Tel Aran, Tel Hasil en Tel Abyad moeten zo snel mogelijk onderzocht worden door een onafhankelijke instantie. Etnisch en religieus geïnspireerde gruweldaden mogen niet ongestraft blijven, maar moeten door de internationale gemeenschap streng veroordeeld worden. Maak een einde aan het moorden en verkrachten en behoed de Syrische Koerden van een dreigende etnische zuivering!

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Over veto’s in de VN-Veiligheidsraad, Israël, Iran en hypocrisie

Na een lange sessie in de VN-Veiligheidsraad haalde de VS afgelopen donderdag nog maar eens zijn vetorecht boven om Israël te plezieren, deze keer om een volwaardig lidmaatschap van…

Print Friendly, PDF & Email

Val van cruciale grensstad is vernederende nederlaag voor het militair regime van Myanmar

Operatie 1027 heeft in Myanmar voor een kentering gezorgd. Sinds oktober 2023 heeft de opmars van de anti-junta-coalitie van het Arakan-leger (of AA, een voornamelijk Rakhine-groep), het Myanmar National…

Print Friendly, PDF & Email

Angst en beven van Teheran tot Tel Aviv: de opera.

Driehonderd drones of meer, plus een niet gespecifieerd aantal ballistische missielen (maar van de tragere soort, gemakkelijker op te sporen dan de supersonische raketten die Iran ook heeft) die…

Print Friendly, PDF & Email
De trein naar het Imperium.

You May Also Like

×