INTERNATIONALE POLITIEK

Al Jazeera, je bent gewaarschuwd

Image
Shireen Abu Akleh, dood met de kogel

Telkens ik de Engelstalige site van Al Jazeera open, krijg ik (via Google) de waarschuwing dat Al Jazeera geheel of gedeeltelijk gefinancierd is door Qatar. Met dank daarvoor, dan hou je rekening met de belangen en relaties van Qatar, onder meer in het Europarlement en in de nationale politiek van enkele Europese landen. Ik mis die waarschuwing wel bij andere nieuwssites, geen vermelding wie de eigenaars zijn.

Bevooroordeeld

Waarom die waarschuwing? Om twijfel te zaaien aan de betrouwbaarheid van het journalistieke werk van al Jazeera? De zender is inderdaad “mild” (en meer dan dat) voor de Turkse president Erdogan, vriend van de Moslim Broeders, door Qatar gekoesterd. Het was een van de redenen waarom Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten Qatar jarenlang trachtten te isoleren. Sluiting of toch minstens kortwieken van de zender was een van de voornaamste eisen.

Al Jazeera zou zeker in verband et de oorlog van Israël tegen de Palestijnen bevooroordeeld zijn. Daarom wellicht dat Israëlische militairen in mei vorig jaar Shireen Abu Akleh, een sterreporter van Al Jazeera, neerschoten? Dat zal haar leren “bevooroordeeld te zijn”, dood met de kogel.

Bevooroordeeld: dat is dagelijkse ononderbroken kost op CNN, op de Franse LCI, op France 24 en zo verder. Het woordgebruik op VRT verraadt vaak partijdigheid. De VRT vermijdt de term ‘bezettingsleger’ voor het Israëlische leger, wat nochtans een zeer correcte term is. Al Jazeera gebruikt die wel. De zender is partijdig door de feiten te vermelden en vooral te laten zien. Tegen de enorme tegenwerking in – die al veel slachtoffers eiste. Dagelijks zijn er meldingen uit Gaza dat zwaar geschut wordt ingezet tegen woonblokken, vluchtelingenkampen, schoolgebouwen, ziekenhuizen… Maar na vijf weken wijkt dat nieuws bij ons vaak voor de slechte toestand van jeugdhuizen, weersvoorspellingen, zware ongevallen op de weg.

Rechtstreeks

De gruwel wordt gebanaliseerd. Terwijl tientallen miljoenen kijkers op Al Jazeera die feiten in al hun gruwel zien. De camera toont Israëlische soldaten die lijken wegsleuren rond het Al-Shifa ziekenhuis met de commentaar “Heeft men ooit een leger gezien dat de lijken van zijn slachtoffers steelt”. De chef van de ploeg in Gaza, Wael Al-Dahdouh, komt in beeld bij de lijken van zijn vrouw en kinderen, slachtoffers van de Israëlische moordlust. Deze ochtend waren er de rechtstreekse beelden van een massagraf in Khan Yunis, in het zuiden: tientallen in blauwe zakken gewikkelde lijken in een lange gracht die wordt toegedekt. Nergens worden hun namen voorgelezen.

Bij die beelden sta je er niet bij stil dat Al Jazeera gefinancierd wordt door de emir van Qatar die vindt dat iedereen te koop is, ook Benjamin Netanyahu die zijn verkiezingscampagne door de emir liet spijzen. Dit is niet een “massagraf” à la Timisoara 1989 waarover onze media sensationele beelden brachten – achteraf bleken het lijken uit een ziekenhuis, alles was fake.

Persvrijheid

Niet zo in Gaza waar persmensen van Al Jazeera en zoveel anderen letterlijk hun leven riskeren om de gruwelijke feiten in alle naaktheid te laten zien. Volgens het Committee to Protect Journalists waren er woensdag al 53 journalisten omgekomen. Dat lijkt me toch een ernstige inbreuk op de persvrijheid, een van de waarden die Israël als deel van het Westen verdedigt.

In de marge: vandaag heeft Vivendi van de uiterst-rechtse Franse miljardair Vincent Bolloré de mediagroep Lagardère definitief overgenomen. Zullen de luisteraars, kijkers en lezers van dat imperium bij Google de waarschuwing krijgen dat de eigenaar fascistische sympathieën heeft?

De tientallen miljoenen kijkers van Al Jazeera hebben intussen al lang hun conclusies getrokken over de medeplichtigheid van het ‘Westen’ waar zoveel leiders het nog hebben over Israëls ‘recht op zelfverdediging’.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Israël muilbandt Al Jazeera

De Israëlische regering heeft de zender Al Jazeera in Israël het zwijgen opgelegd. Volgens premier Benjamin Netanyahu bedreigt die zender de veiligheid van Israël. Al Jazeera wordt gefinancierd door…

Print Friendly, PDF & Email

VN: Israëlische militair doodde Shireen Abu Akleh

De schoten die Shireen Abu Akleh het leven kostten en haar collega Ali al-Samoudi verwondden werden afgevuurd door Israëlische troepen. Dat is de voornaamste uitkomst van een nieuw onderzoek naar de…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

In ‘oostelijke’ EU is links verdampt

De fractie van S&D (sociaaldemocraten) blijft veruit de tweede grootste in het EU-parlement. Maar onder die 140 gekozenen zitten bitter weinig afgevaardigden uit nieuwe lidstaten van Centraal-Europa en de…

Print Friendly, PDF & Email

Spanje: Genoeg gefeest!

De 17,8 miljoen Spaanse stemmen voor de Europese verkiezingen veroorzaakten voorbije zondag geen aardverschuivingen. Dat werd, na de verschillende nationale, regionale en lokale verkiezingen die in Spanje plaatsvonden het…

Print Friendly, PDF & Email

De steeds meer gefantaseerde oorlog om Gaza.

Ergens lijkt de teller te blijven, stilstaan. Nog steeds hebben, we het over “meer dan 36.000” dode Palestijnen in Gaza, ondanks de onophoudelijke Israëlische raids en bombardementen en de…

Print Friendly, PDF & Email
De Vlaams-Bourgondische bijdrage aan de Portugese ontdekkingsreizen in de 14de en 15de eeuw

You May Also Like

×